Nässlor är gratis gourmetmat!
De har börjat sticka upp lite varstans och om några veckor har vi nog dem här, i Södertäljetrakten! Nyskördade nässlor är inte bara bland det nyttigaste du kan äta utan också väldigt gott. Dessutom kan man göra en hel del saker med demi köket. Länkar till recept på mina favoriter hittar du längre ner i inlägget. Jag brukar även frysa ner förvällda nässlor drösvis för senare användning.
Se bara till att ditt skördeställe inte är nära vägar med mycket trafik eller vid hundrastningsstråk. Nässelbestånd vid gödselstackar skall man inte heller skörda ifrån, då växten tar upp kväve ur jorden och förvandlar den till nitrit.
Gummihandskar och en sax är bra verktyg. När man skördar de allra första unga skotten på våren så går det fint att ta hela plantan och då klipper jag klipper stjälken strax ovanför marken. Men senare, när plantorna har många bladpar, som nu, klipper jag toppskotten.
Jag klipper av ca 10-15 cm, givetvis beroende på hur fräsch och saftig plantan ser ut. Skottet på bilden nedan är fin och spänstig!
Självfallet är de små späda primörerna till skott på våren allra godast, men så länge växten inte gått i blom eller har blivit för torr och träig, så är den god att äta.
Till sist, när jag kommer hem så lägger jag skörden i en skål med vatten och skakar runt nässlorna med hjälp av en tång, så jag slipper bränna mig mer än nödvändigt. Skölj några gånger. Därefter, förväll nässlorna snabbt (någon minut) i kokande vatten, häll ur nässlorna i ett durkslag och låt svalna. Packa ner och frys in eller använd direkt i matlagning.När det gäller matlagning, så är kanske nässelsoppa med ägghalvor den rätt de flesta kommer att tänka på, men de går att använda till mycket mer och här är bara några förslag:
- Risotto med nässlor är galet gott, här har du mitt recept
- Pastasåsen Puttanesca blir fin med nässlor och här är receptet
- Pesto med nässlor blir fantastiskt gott och här har du recept
- Här är recept på min version av nässelsoppa
Utöver det, nässlor som är äldre kan man göra nässelvatten av; ett fantastiskt gödningsmedel, men det kommer i ett senare inlägg så detta inte blir för långt!
Huvudbilden i inlägget är tagen av Bertil Högberg