Rödbetan: en blygsam trotjänare

Jag måste odla mer rödbetor! Så tänker jag varje år. Så är det, rödbetor, dem kan man inte kan ha för många av.  De är lätta och tacksamma att odla. Det krävs inte full sol och de växer bra i de flesta jordmåner. Ja, det finns en rad orsaker varför man skall odla dem. För det första, de ger pang för pengarna. Rödbetor kan vara rätt dyra att köpa. Förra sommaren berättade en vän att ett knippe med fem betor kostade 35 kr. För det andra, allt på rödbetor är ätligt och gott, både roten och bladen. För det tredje, rödbetan anses ge en rad hälsofördelar och en artikel i BBC Good Food listar upp bland annat dessa: Den röda färgen innehåller en antioxidant, antocyanin, som anses kunna förebygga cancer. Inte nog med det, betorna är bra för din mage och dina tarmar bland annat på grund av sitt fiberinnehåll. Dessutom, rödbetsjuice sägs höja fysisk prestationsförmåga och används av många löpare för att öka  uthålligheten. Källa: Top 5 health benefits of beetroot. En ytterligare fin egenskap hos denna rara rotsak  är att de håller att lagra länge. I skrivande stund finns det fortfarande fina färska betor i vår jordkällare. Och, har man inte den lagringsmöjligheten så går de även att de att bevara genom att pickla eller mjölksyra.

Hur odlar man rödbetor?
Antingen förodlar du, exempelvis i ett pluggbrätte,  eller så sår du frön direkt på växtplatsen. På bilden nedan ser du ett pluggbrätte, dock är grödan på bilden inte rödbetor, utan purjo. 

IMG-0021jpg

När kan man så? 
Så rödbetor på friland när jorden har värmts upp och det inte längre finns frostrisk. Helst skall utetemperaturen vara runt 15-20 grader, eftersom det behövs värme för att betorna skall gro. Exakt tidpunkt för sådd beror ju helt på var man bor och på odlingsläget.  Sedan, temperaturen kring sådden kan även höjas genom att täckning med fiberduk. 

Om du försår inomhus i ett pluggbrätte så kan du börja någon vecka tidigare och sedan sätta ut småplantorna när det är tillräckligt varmt ute. Tänk dock på att om du driver upp plantor inomhus, att du avhärdar dem, dvs vänjer dem gradvis vid utetemperaturer. 

Själv kommer jag så första omgången rödbetor  i pluggbrätte i slutet på april för att sedan kunna sätta ut småplantor i mitten-slutet på maj, ungefär 3-4 veckor efter sådden. Vänta inte för länge, eftersom det är bra att plantera ut småplantorna innan de vuxit sig så stora att rötterna börjar trängas i pluggarna.

Hur stort avstånd skall man ha mellan plantorna?
Plantavståndet beror lite på vilken sort man odlar. På fröfirman Runåbergs rekommenderar man ett plantavstånd mellan 3-8 cm beroende på sort. Fröpåsar bör ge information om vad som är lämpligt för sorten just du odlar. Det här med avstånd är inte en helt exakt vetenskap, men tänk dig att varje planta skall kunna utvecklas. Själv upplever jag att så länge man har ett någorlunda radavstånd (jag kör  runt 30 cm) så anpassar sig betorna rätt fint när de växer upp. Om jag sår i brätten så sår alltid tre-fyra frön i pluggarna och planterar sedan ut hela klumpen utan att separera småplantorna. Plantorna "puttar" sedan ut varandra i den takt de växer. Jag har heller aldrig gallrat bland betorna, utan istället försiktigt skördat de största och låtit de mindre växa vidare. 

Så flera gånger under säsongen
Istället för att så alla frön på en gång sår jag rödbetor i omgångar från maj till slutet juli. Jag använder rödbetor i hög grad som gröda att fylla tomma utrymmen i köksträdgården. Om jag skördar något och det blir ett oanvänt utrymme, då sätter jag rödbetor där för att utnyttja alla odlingsytor maximalt.

Skörda rödbetor:
Jag skördar kontinuerligt under säsongen när jag behöver betor i köket. Det är först när temperaturerna börjar sjunka i oktober som jag tar upp alla betor och förvarar dem i hinkar och varvar dem med sand i jordkällaren. Rödbetor tål en del frost vilket gör att jag väntar så länge jag kan. Det är dock viktigt att hålla koll på väderleken så du inte överraskas av frysgrader och din skörd blir förstörd. 

Sorter:
Betorna på bilden är mina två favoriter. Från vänster Cylindra, som är en långsmal, djupt vinröd, produktiv och söt sort med mycket smak. Den andra är polkabetan Chioggia, som har en väldigt fin smak, möjligen inte  lika "jordig" som röda betor har. Skivad tunt rå är den dessutom spektakulärt vacker. 

336622346_154086837262809_2764961909184716108_njpg

Rödbetsrecept:
Vad vore ett odlingstips utan recept? Här nedan är några rätter vi brukar laga av rödbetor. 

Färgglad vitaminrik rödbetssallad 

IMG-1454jpg


Soppa på rödbetsblast

IMG-9197jpg


Rörbetsfärs, rödbetsbiffar, rödbetsburgare

palles burgare copyjpg


Krämig rödbetssallad till allt möjligt

IMG-8197jpg

Slutligen, undertecknad planerar att utforska fler recept med rödbetor framöver, så se till att hänga med! Till sist! Lämna gärna en kommentar i inlägget, om det är något du undrar över eller  om du har någon favoritsort att rekommendera. Eller bara säg hej! Vi hörs!