Pumpor: en fröjd för öga och gom

IMG-3150JPGDet börjar ju bli dags att fundera på vad man vill odla nästa säsong. Jag är smått besatt av pumpor, så de är ett måste. Om du har plats i din trädgård, så rekommenderar jag verkligen pumpor och om man enbart väljer en sort så säger jag: Vif d'etampe. Det är 
alltså de oranga på bilden. Sorten är produktiv, vacker och dessutom god att skörda i alla stadier. Smaken mognar dock efter lagring. 

Pumpor är ju inte bara goda, de är även snygga och det har ju sina sidor. Den här kollektionen har vi knappt hjärta att tillreda, men nu börjar det bli dags. Det har nämligen hänt att vi sparat pumpor så länge så de tappat sitt matvärde, för att vi inte haft hjärta att göra mat av dem. De är liksom lite för fina och färgglada där de står. Men visst är det rätt fantastiskt med en gröda som dels går att lagra inomhus och som samtidigt sprider glädje med sitt utseende. 

När är det då dags att så? Undertecknad bor i zon 2 och brukar så inomhus i slutet av april till i början av maj. Plantorna växer väldigt fort, så börja inte för tidigt. 

Och hur hanterar man då pumpor när det blir dags att göra mat av dem? Vill man göra soppa eller pure, då gör man såhär:

1: Skär frukten i bitar och gröp ur fröna och fröhusen. 

IMG-3152jpg

2: Lägg därefter bitarna på en smord plåt eller på bakplåtspapper och rosta i ugn i 200 grader  ca 30 minuter.

3: Låt svalna, skopa ur fruktköttet med en sked eller glasskopa och lämna skalen. 
IMG-3154jpg

4: Finfördela gärna fruktköttet ytterligare, antingen med en mixer, matberedare eller potatisstöt. Personligen gillar jag purékonsistens. Från det här steget kan du sedan frysa ner din pumpapuré eller laga något gott av den. I det här inlägget hittar du länkar till mina favoritrecept med pumpa. 

5: Pumpor går även att ugnsrosta och fylla. Då delar man pumpan  och avlägsnar kärnor och kärnhus. Jag har inget recept på det här än, men det går garanterat att hitta något spännande om man söker på nätet.