Pumpan- en fullkomligt fantastisk gröda!

pumpa och jag jpgPumpan är en av mina absoluta favoritgrönsaker! Av den orsaken får jag inte sällan pumpabetonade presenter. För några år sedan hittade vänner en bok på loppis med titeln "Pumpan". Den inleds med dessa ord av Alberto Capatti:

Med sina nittio arter och niohundra sorter
och sin stora variationsrikedom
är pumpan en symbol för naturens omåttlighet och nycker.

På tal om naturens omåttlighet så kan ju nämnas att rekordet för världens största pumpa är 1,190.49 kg. Rekordet hålls av belgaren  Mathias Willemijns och togs 2016. Pumpan var av sorten Atlantic Giant. En  husbehovsodlare behöver kanske ändå inte så stora frukter, men pumpor levererar. Hösten 2016 odlade jag en planta av sorten Rouge Vif d' Etampes. Denna enda planta gav över 15 kg skörd, varav den största frukten vägde ungefär 7,5 kg och du ser den på bilden ovan. Skörden räckte fram till januari 2017. 

Pumpan är en mångsidig rackare och den har haft många roller: som inspiration inom konst, som fruktbarhetssymbol och den har även spelat en rent praktisk roll i egenskap av behållare. Men det är som födoämne jag propagerar för den. 

Varför är pumpor fantastiska? 
För det första: man kan äta i stort sett allt. Man kan äta frukterna, unga bladskott, blommorna, skalet och kärnorna. För det andra, maten den ger är god, mättande och nyttig. De är dessutom lätta att odla och ger oftast väldigt bra skörd. Därtill tillkommer bra lagringsegenskaper. De håller länge i rumsvärme, så det krävs inga speciella metoder, annat än utrymme. Pumpor är dekorativa, så de kan enligt mitt tycke stå framme i hyllor och på fönsterbrädor tills de används. I skrivande stund är det 17 april och vi har en pumpa kvar inomhus.  Det börjar dock bli dags att äta upp den. 

När är det dags att så?
Planera sådden ungefär fyra till sex veckor innan utplantering och utgå från platsen där du odlar. För oss i zon 2 är det i början av maj inomhus. Det tar drygt tre månader för plantorna att bli skördemogna, så sår man i början av maj så kan man, om allt vill sig val, börja skörda i mitten av augusti. Plantera ut på växtplatsen först när nattemperaturerna är över tio grader och avhärda sedan plantorna gradvis. 

Hur sår man?
Jag sår ett frö i varje kruka. Skulle något frö inte gro så har du ju jorden och krukan kvar. Jag förstår inte vitsen med att tipset att så två frön i varje kruka och sedan klippa av det svagaste skottet... Så i näringsrik plantjord, täck med luftig plast eller ha krukorna i ett miniväxthus och håll sådden fuktig. Pumpor gror på någon dag och växer sedan med raketfart, så välj inte alltför små krukor från början.

Växtplatsen
Den slutliga växtplatsen behöver vara solig, varm och med näringsrik jord. Varje planta behöver åtminstone en kvadratmeter utrymme. Var även beredd på att plantorna slukar stora mängder vatten. Våra  pumpor får växa på friland och där täcker vi marken med halm och gräsklipp för att hålla kvar fukten och de skyddas även med fiberduk, dels i början vid utplantering och även senare ifall temperaturen sjunker.  Visst kan man odla pumpor i växthus, men de är väldigt yviga i sitt växtsätt och kanske vill du ha plats för andra grödor. 

Som jag nämnde i början, det finns mängder med sorter och här pratar jag om mina absoluta favoriter: Tromboncino och Rouge Vif d' Etampes. Det som placerar dem på favoritlistan är mångsidigheten. Där goda att skörda redan som unga, smaken och de går enkelt att lagra.

Vif brukar jag börja skörda från de att de är stora som tennisbollar. Tromboncino börjar jag skörda när frukten är 15-20 cm. På bilden nedan ser du hur unga spänstiga exemplar
av tromboncino ser ut:
IMG-9156-2jpg

På bilden under ett yngre exemplar av Rouge Vid détampes, som är så mjäll att den inte behöver skalas och kan bara skivas och användas som den är.
vifjpg

En annan trevlig sak med  med pumpor och zucchini är att ju mer du skördar, desto mer producerar plantan, så var inte orolig att ta av frukten för tidigt. Men vill du lagra, se till att spara några pumpor som du låter mogna på plantan så länge som möjligt och ta in senast innan frosten kommer. Det viktiga är att vänta tills skalet och skaftet hårdnar och att frukten inte utsätts för stötar eller skador. 

Vad gör man med all skörd?
Allt möjligt! Pumpa är god som risotto, som ugnsrostad,  eller som den är, i sallader. Man kan göra puré av den för att ha färdig i frysen för kommande anrättningar. Här nedan bjuder jag på en rad recept som vi ofta lagar: 

Väldigt god kimchi

IMG-7636jpg


Supergod lasagne 

IMG-8383jpg


Supergod soppa

spumpoppajpg

Linguine med ugnsrostad pumpasås

IMG-6777jpg

Supergoda ätliga blad

pumpablad copyjpg

Sedan, vad gäller stor skörd och hur man uppnår en sådan så rekommenderar jag att man läser Lena Israelssons rapport av resultatet från kinesisk intensivodling på en kolonilott. Där fick en odlare 219, 1 kg pumpa under en säsong. Följ länken, så kommer du till rapporten.

Boken som nämns heter Pumpan och det italienska originalet heter La Zucca. Den berättar om historia, kultur och traditionella recept. Utgåvan är från 2000 av Könemann Verlagsgescheft. Går troligen inte hitta i bokhandeln, men möjligen i antikvariat. Det finns mängder med recept i den. 


Slutligen, jag har som ambition att fortsätta att utforska odling och matlagning av pumpor framöver, så häng med. Skriv även väldigt gärna i kommentarsfältet i bloggen och ge förslag på dina ideér för användning av denna eminenta gröda.