Odla basilika- kungen av kryddor

Om någonting är värt att odla så är det basilika! Redan en enda planta gör skillnad för hemmets kulinariska potential. Jag läste att basilicum på latin och grekiska betyder kunglighet. Lyckligtvis är denna kunglighet av örter lättodlad och tacksam, bara man förser den med rätt förutsättningar. Inomhus trivs den med mycket ljus och sedan behövs bara bra jord, någon som vattnar och ger lite kärlek till den.

IMG-8846jpg

Basilika kan förökas antingen genom sticklingar från en befintlig planta (en stickling är en bit av en kvist) eller genom frön. 

Att odla från grenar från befintlig planta
Genom att ta en stickling från en planta du ändå använder köket slipper du svinn och kommer snabbt  igång. Du klipper helt enkelt av en gren,  som den på bilden, strax ovanför ett bladpar. Ta flera sticklingar om du väljer den här metoden. 

IMG-8843jpg

Därefter, nyp bort  alla stora blad. Det låter elakt, men den  lilla sticklingen behöver all kraft för att bilda rötter. Det är bra om grenämnen sticker ut  från sticklingen-som på bilden nedan- eftersom det lätt bildas rötter på de ställena. 
IMG-8844jpg

Ställ skotten i vatten och byt vatten varje eller varannan dag.
IMG-8845jpg

När det sedan bildas rötter är det dags att plantera din basilika i välgödslad jord. Den behöver stå ljust. Under månaderna november till februari bör plantorna ha extraljus för att leverera ordentligt. 

Att odla från frö
Att fröså basilika är enkelt och fröna gror fort. Under rätt förutsättningar gror fröna redan efter 4-5 dagar, men jag gissar att det kan variera från sort till sort. Fördelen med frösådd är att urvalet av sorter blir större och det finns mycket spännande att välja från. Vad sägs exempelvis om citronbasilika, grekisk småbladig basilika, röd basilika, thaibasilika eller storbladig salladsbasilika? Det finns många spännande alternativ att prova. Bilden nedan är tagen på Bergianska trädgården i Stockholm och visar lite av variationen som finns. Jag odlar både salladsbasilika, som du ser på bilden, samt den vanligaste sorten som heter genovese. Genovese är godast om man frågar mig. 

basilika basilikajpg

Så fröna enligt anvisningar på fröpåsen  i krukor eller såbrätten med näringsrik jord och pudra sedan över fröna lätt med lite jord och håll jorden fuktig,  men absolut inte genomblöt. Täck gärna sådden med lite plast så fukten bevaras, allt medan fröna gror.

När plantorna vuxit upp med 4-5 bladpar kan du börja skörda. Och, skördar du smart, genom att kontinuerligt plocka av toppskotten, så får du buskiga plantor som levererar massor med blad. I förra  inlägget kan du läsa om hur du skördar och beskär samtidigt för högre utdelning. Slutligen, när skall man egentligen plantera om? Jo, det gör man när rötterna kommer ut ur krukans botten, då är det dags. 

Odla basilika i vatten och näringslösning:
Ska man odla basilika inomhus är en bra metod att odla den hydroponiskt, dvs i vatten och näringslösning. Då slipper man hantera jord exempelvis och slipper sorgmygg ochsådant som kan komma med jord. På bilden nedan unga basilikaplantor, för övrigt klara att försiktigt börja skörda ifrån. De växer i mitt hemsnickrade system av återanvända buljongburkar från ett restaurangkök.  Man kan köpa färdig utrustning för den här typen av odling, men det är enkelt och billigt att göra sitt egna. Jag har odlat såhär  i snart 6 år och här kan du läsa mer.
basilika hydrojpg

Det är inte bara smaken som är god, utan basilika är även bra för hälsan. Enligt en artikel i medicalnewstoday så innehåller basilika både vitamin K , kalcium och en hel del antioxidanter och inom folkmedicin skall basilika använts mot vitt skilda besvär, allt från ormbett till förkylning. Man får ta sånt här med viss skepticism, men det pekar ändå på ett brett användningsområde. Något man däremot inte behöver förhålla sig skeptiskt till är att om några av dina plantor får gå i blom så älskas de av pollinerande insekter, så även där är basilika en fantastisk resurs. 

Avslutningsvis, basilika är ingrediensen som ger den fantastiska röran pesto sin unika smak, så här är kungen av recept! Hoppas du fick inpsiration till basilikaodling och jag blir jätteglad om du skriver  en rad i kommentarsfältet nedan här i bloggen. Vi ses nästa vecka!