Gör egen pesto med vilda blad

pestojpgMånga bra kulinariska uppfinningar kommer från italiens sköna land och en av dessa är pesto!

Att göra pesto är ett perfekt sätt att använda trädgårdens vilda örter, sådana som kanske inte heller är jättevälkomna att bosätta sig i odlingar och rabatter. Hos mig finner man ansenliga mängder med  brännässlor, kirskål och svinmålla. De är perfekta att använda i matlagning så länge de är unga, saftiga och spänstiga. 

Proportionen 1/3 basilika och 2/3 andra blad är perfekt. Jag brukar skölja och förvälla blad som kirskål och nässlor och det innebär att man doppar bladen i kokande vatten i 1-2 minuter.

Som en pestoälskare äter jag gärna pasta med pesto till både lunch och middag var och varannan dag. Dessutom är pesto faktiskt väldigt nyttigt och näringstätt. Röran innehåller 15 av 19 viktiga näringsämnen och vill du studera detta närmare så kan du få dig en uppfattning genom matkalkyl.

Recept:

4-5 dl  gröna blad, varav 1/3 är basilika. De övriga 2/3 kan bestå av en blandning av grönkål, svartkål, persilja, nässlor och kirskål. Tänk bara på att låta vilda blad få ett snabbt bad i kokande vatten, 1-2 minuter räcker. 

En-två  vitlöksklyftor,

1 dl pinjenötter, valnötter eller mandlar

1 dl riven parmesan eller annan stark, lagrad ost. Om du hoppar över osten, lägg i ytterligare 1 dl nötter.

1 dl olivolja

Svartpeppar

1/2 -1 msk citronsaft 

Lite färsk eller torkad chili (kan uteslutas)

½  tsk salt (Smaka av)

Lägg alla ingredienser i en food processor och kör tills det blir en jämn smet. Du kan också mala ingredienserna i en mortel, men det är förstås mer arbetskrävande.

Det här med smak är helt beroende av vad man gillar. Därför är det viktigt att krydda försiktigt från början och provsmaka sig fram tills att man är nöjd med resultatet, på det viset får du den balans i smakerna som du själv vill ha, varken för salt eller osalt, varken för starkt eller för mesigt.

Givetvis är pesto användbart till annat än bara pasta. En klick pesto i en soppa smakar underbart. Prova att bre pesto på bröd och täck med tomatskivor och skivor av mozzarella. Ugnsbaka grönsaker och servera med en klick.

Den här satsen pesto brukar räcka till några luncher och middagar för en hungrig person och den håller sig i kylen i ca en vecka, det vill säga om den ligger i en burk med lock.  Pesto fungerar även utmärkt att frysa in och den håller några månader.


Sist men inte minst, fatet på bilden kommer från keramikern Carin Nordlings produktion.