Kirskål- en god och vitaminrik vårprimör

Snart  svämmar det över av de här busarna. Istället för att svära över dem, så ät upp dem. Kirskål kan användas ungefär som spenat, till soppa, pesto, pastasås och lasagne för att nämna några., Eller också fräser man de unga skotten med vitlök i olivolja och droppar citron över. 

Men det är just som ung som kirskålen är god. Som bäst är den när  tittar upp på våren och stjälkarna  är runt 10-15 cm och saftsprängda. 

Det låter självklart, men måste ändå sägas: plocka aldrig någon växt  som du är det minsta osäker på! Ta hjälp av kunniga vänner och jämföra flera källor om du är det minsta tveksam.

Det finns några växter som kirskål kan förväxlas med, varav några är giftiga, men är man noggrann så den lätt att identifiera. Se även till att inte plocka vid trafikerade vägar eller där människor rastar sina hundar, men det kanske säger sig självt. 

Identifiering i tre steg:
Kirskålen är dock lätt att känna igen och fortsätt och läs så berättar jag hur. Titta på bilden nedan. Först har vi formen på bladen, som är trefingrade och växer i par på varsin sida av skaftet. Bladen är  lite tandade i kanten. Skaften är långa och saftiga och hela växten har en speciell, lite kryddig doft som påminner om fänkål och selleri med en liten gnutta citrus.
kirskal_3_1jpg

Om du skär av stjälken och tittar närmare på den, så ser du att är den trekantig i genomskärning. Stjälken är även saftig och utan ihåligheter. Se bilden nedan:
kirskal 3jpg

Slutligen, man känner man igen kirskål på det ohämmade beteendet, där den brer ut sig och växer i stora mattor som täcker marken. Den påträffas ofta i lövlundar, gärna lite skuggigt och gärna under träd.
kirskaljpg

De stora bestånden gör att det går fort och smidigt att skörda. Bladen är allra, allra godast när de ännu är unga, inte fullt utvecklade. De ska helst inte ha slagit ut helt och vara lite blanka och saftsprängda, som på bilden nedan. 
kirskal2jpg


Några receptförlag:
När man ändå är ute och plockar, fyll en kasse och frys in. Skölj noga, förväll snabbt, några minuter lätt saltat i kokande vatten, pressa bort överflödigt spad och frys in i portioner om 2-3 dl förvälld grönsak. 

IMG-7192jpg


Lasagne med vilda bladFräst kirskål med citron och nötter


Pesto med vilda blad

Hoppas du detta inspirerar dig till att ta hand om kirskålen och använda den i köket!  Lycka till!