Dags att sätta bokashi i arbete

Idag skall jag återanvända jord jag har i växthuset och förbättra den med bokashi. Detta är mitt tredje inlägg om bokashi och om du undrar vad det är så läs gärna här,  i ett tidigare inlägg. Nu, i mitten av mars  har i varje fall mitt lilla hushåll komposterat, eller snarare fermenterat, runt 90 liter råmaterial för jordförbättring och i skrivande stund står ett gäng hinkar i förrådet och mognar och väntar på att de ska tas om hand. 

IMG-5837JPG

Det är dags att börja använda den färdiga  bokashin i odling. Och, jag vill även  återanvända  jord jag har och slippa köpa. Eftersom allt ännu är fruset, så blir det svårt att hantera jorden om man inte tinar upp den. Så, för några dagar sedan tog jag  in tre genomfrysta odlingskärl från växthuset för att underlätta hantering. Nu, någon dag senare är jorden  redo att blandas med färdig bokashi. Men innan jag börjar med jobbet, så tar jag in allt tillbaka i växthuset. Arbetet är ändå en smula slabbigt.

Jag börjar med att gräva ur ungefär tre fjärdedelar av jorden i varje odlingskruka och jag lämnar ett jordlager  på minst 10 cm i botten varje kärl. Jorden jag tar ur krukorna blandar jag sedan med bokashin och rör om ordentligt. Jag tar ungefär samma mängd av  jord och bokashi.

blnajpgDärefter häller jag tillbaka  blandningen i odlingskärlen så att ungefär tre fjärdedelar av kärlet är fyllt. Sedan fyller jag på med ren jord ända upp till kanten. Med ren jord menar jag alltså  jord som inte innehåller ogräs eller rotrester. I varje odlingskärl som jag fyller på detta vis sår jag sedan grönsaker. Idag  blev det majrovor och rädisor.

Eftersom det fortfarande är snö på marken så täcker jag sådderna med snö. Snön ger fukt i form av en långsam droppbevattning. När det blir varmare ute så måste jag givetvis börja vattna som vanligt. Och, man behöver nödvändigtvis inte ha ett växthus för att så nu. Däremot  kan det vara bra att täcka odlingen med fiberduk. 

Tanken är att när det blir varmare ute så utnyttjas den första vårvärmen och har jag tur så får jag en tidig grönsaksskörd. En annan sak också. Jag sår inte alla frön på en gång, utan jag snålar en aning. Planen är nämligen att så i omgångar, så det finns en jämn tillgång på de grönsaker jag odlar.  Prickarna i jorden är rädisfrön och när de börjar växa så lär sådden gallras ytterligare. 
blna_2jpg

Sist men inte minst: jag är total novis på att så när det ännu är vinter, men jag har läst på och vill verkligen testa. Vill du veta var jag brukar hämta inspiration, så kika gärna på länkarna nedan:

https://farbrorgron.blogspot.se/2016/11/planera-for-vintersadd.html

https://youtu.be/Iu9pMNrMaXg

https://www.youtube.com/watch?v=sFmyuTEZ_nE