Zucchini och pumpa har delikata blad

Visste du att skotten och bladen på zucchini och pumpa är ätliga? Det är alltså inte bara frukterna, blommorna och fröna som är ätliga. På många håll, kanske framförallt  i Afrika och i Asien, odlar man också pumpor bara för bladens skull, men även på andra håll. När jag besökte Sicilien för några år sedan så sålde man  pumpa- och zucchiniblad på torget under sensommaren.

pumpabladjpg

Smaken påminner lite om en mix av  gröna bönor, spenat och  broccoli och man skördar lämpligen toppskott och stänglar som är unga, saftiga och spänstiga. Stjälken kan vara lite fibrig så fort den växer till sig, så rensa bort sådana bitar. Skär av en liten  bit på den och provsmaka, så märker du själv om den är mjäll och fin. Själv skördar jag  skott som är 35-40 cm långa och med blad som är upp till  10 cm stora. 

Bladen är ätliga utan att tillagas, då det inte finns något ämne i dem som gör att de skulle behöva förvällas. Men, eftersom de är både håriga och lite fibriga, är de inte så goda om man inte tillagar dem. Men förväller man pumpa- och zucchinibladen i kokande, saltat vatten i ca 2 minuter, så blir de riktiga läckerheter. De går för den delen lika gärna att fräsa eller woka. I en del instruktioner och information om tillagning så rekommenderas man att dra av de yttersta fibrerna, men det är arbetskrävande och själv skalar jag dem inte. 

Vi äter skotten och bladen på många olika sätt. Man kan tillaga dem på samma sätt som spenat och använda dem som tillbehör till allehanda rätter. På Sicilien äter man dem till pasta på sensommaren och i många afrikanska länder kallas de muboora. Sätter man ordet i en sökmotor, så får man napp på många spännande recept. Ytterligare en fördel är att zucchini- och pumpablad inte angrips av sniglar eller larver alls på samma sätt som exempelvis grönkål eller spenat.

Slutligen, läser man på lite mer om pumpablad, så ser de ut att vara lite av en superföda i ordets rätta bemärkelse.  Exempelvis, enligt sidan mavcore.com så innehåller de mängder med vitaminer och antioxidanter.  De tillskrivs undergörande egenskaper och sägs kunna öka fertilitet, bromsa åldrande, sänka kolesterol, balansera blodsockernivåer hos diabetiker, motverka cancer. Oavsett vad man tror om det, så är de goda och nyttiga och bladen är lite av en bonusprodukt,  som i varje fall jag tidigare kastade bort.