Yacon- en rotsak med smak av päron

423105666_692501486111092_2857463224542640263_njpgYacon är en rotfrukt jag odlat varje år sedan jag skaffade utsäde. Yacon kommer  från Sydamerika och dess vetenskapliga namn är Smallanthus sonchifolius och den är bland annat besläktad med solrosor. Precis som solrosor,  så är den ganska utrymmeskrävande, så kanske  är den inte den idealiska grödan för balkongen eller den lilla trädgården. 

Till vänster på bilden ser du en bit skalad yaconrot. Kombinationen nedan med rödbetor, morötter, ingefära och rättika är en av våra absoluta favoriter.

IMG-1663JPG
 
Och såhär ser salladen ut när den är klar:
IMG-1454jpg

 I stort sett allt på plantan är ätbart: de lite ludna bladen kan tillagas och man kan även brygga te av dem. Det går även att framställa ett sötningsmedel,  en slags sirap,  av yacon.  Sirapen skall påverka blodsockret i mindre grad än socker och den har även ett betydligt lägre glykemiskt index, enligt artikeln alternative to sugars  på den brittiska sidan nature.com. Personligen har jag inte testat allt än, men planerar att experimentera  Hursomhelst, en mångsidig planta är det,  men det är främst för rötterna den odlas.

Utseende och smak: Rötterna liknar sötpotatis, men smaken är annorlunda. Den är söt och fruktig och kan kanske beskrivas som en blandning av päron och selleri. Men det är inte bara smaken som är speciell, utan även konsistensen, som är saftig och krispig på en och samma gång. Värt att nämnas är att yacon inte smakar speciellt mycket direkt efter skörd, utan sötman utvecklas efter hand och den utvecklas heller inte jättemycket i kall förvaring. Men, med ett enkelt trick kan man öka sötman: när du planerat att använda Yacon i din matlagning, ta fram den några dagar i förväg och låt stå i rumsvärme.

IMG-1662JPG
Yacon är inte speciellt svår att lyckas med, men utvecklingstiden är lång, så det innebär en del pyssel, speciellt i början. Räkna med fem-sex månader för att få fullstora rötter. Plantorna behöver förodlas inomhus och kan planteras ut först när frostrisken är över. Rötterna utvecklas sedan under hösten och hos oss i zon 2 har de hittills varit skördeklara i början av oktober, så de kanske inte fungerar så bra att odla yacon alltför långt norrut. 

Det finns småplantor och jag köpte mina från wexthuset, När pluggplantorna kommer skall de sättas i krukor med en gång. Ge dem  generöst med utrymme, bra jord och se till att de står ljust. När all frostrisk är över, härda gradvis ut dem på slutgiltig växtplats.  Vi odlar yacon på friland i skyddat soligt läge och i dubbla pallkragar. Förra säsongen, 2023,  fick vi ungefär 5 kg rötter gav 4 plantor. 

Höjd
Yaconplantor blir både höga och stora, (höjden är runt 1, 5 )så ungefär en meters plantavstånd är lagom och det kan vara klokt att stötta dem, eftersom plantorna kan blåsa omkull. Två till tre lantor i en pallkrage fungerar bra. 

Skördetid och lagring:
Skörda rötterna någon gång i oktober och gör det försiktigt så de inte skadas. Jag brukar ta en grep och bända försiktigt från sidan av plantorna, för att få upp dem så hela som möjligt. De ska lagras i samma förhållanden som potatis, så jordkällare fungerar bra. 

Att spara utsäde:
Efter att du en gång köpt utsäde, kan du spara ditt eget. Övervintra rotkronan och ta loss rhizomerna först när det är dags att plantera dem, dvs någon gång i januari-februari.

På ovansidan av kronan, som de långa rötterna växer ut ifrån, växer det ut små knölar eller rhizomer, se bilden. Är de fasta och fina med ögon eller till och med har skott, bryt eller skär försiktigt loss dem från rotkronan.

På bilden nedan ser du närbild på  rhizomer som jag plockat loss. Tändsticksasken ger dig en uppfattning på storleken. Rhizomerna planteras i individuella krukor och snart skjuter de skott. Rotkronorna kan se rätt rufsiga ut när man tar in dem på vårvintern för att plocka loss rhizomer, men det lönar sig att gräva lite

IMG-1687JPG


Hur äter man yacon? Vi skalar och river den och har än så länge mest njutit av den rå.
Vi har till exempel bytt ut den mot äpple i Waldorfsallad
och i denna rödbets- och morotssallad


Vilka nackdelar finns det? Det enda minus med yacon skulle väl vara att den mörknar snabbt efter snitt, men det gör äpplen också. Mörknandet är dock ingenting som påverkar smaken och kan dessutom motverkas genom att man låter de skalade rötterna ligga i citronvatten tills de anrättas.

Slutligen, yacon är en ståtlig planta som pryder sin plats med en fin blomning. Dessutom verkar den inte angripas av skadeinsekter eller sjukdomar. Så den är inte bara god, utan även snygg och frisk. 

IMG-1293JPG


Till sist till dig som vill veta mera, här är länkar till mera information: