Varför man ska odla egna tomater

Varför göra sig omaket att fröså tomater när de kan köpas billigt i affären? Att så från frö. är värt allt besvär i världen, eftersom då får man tillgång till ett universum av smaker och former och det är kul att se det växa, eftersom tomater gror snabb och växer som ogräs.

Frö får jag från olika håll. Jag köper jag från fröfirmor, kända som okända, jag byter till mig och tar även frö från egna tomater som gett god smak och fin skörd. Men, gällande att ta frö själv, det fungerar fint i de flesta fall, i varje fall om det är en sortäkta tomat, men är det något som kallas F1 hybrid, så blir det inte samma tomater som från moderplantan. 

Nu på hösten är det bra läge att börja drömma om nästa säsong. För, har du en solig plats någonstans i din trädgård, på terrassen,  i ett fönster eller på balkongen så kan du odla. Ja, i varje fall om du inte tänkt vara borta hela sommaren.
IMG-7681jpg

Här följer en liten recension av de sorter jag odlat i år och först ut är tomaten Tiger Tom. Den är väldigt snygg, vackert orangeröd med ränder. Den har producerat bra med tomater. Storleken är ordinär och plantan blir ungefär 150 till 200 cm hög i växthus. Smaken är söt och god, men samtidigt ganska mild. I vårt tycke var den kanske lite menlös. 
IMG-7682jpg

På bilden nedan har vi en skiva av bifftomaten Black Brandywine. Tomaterna är stora och och ofta på flera hundra gram. Smaken är mycket god, med en komplexitet av syra och sötma och en framträdande tomatsmak. Konsistensen är saftig med mycket substans och skalet är tunt. Den här odlar vi definitivt igen! 
IMG-7685jpg

 På nästa bild ser vi en skiva av Pantano Romanesco, en kulturarvssort från Italien. På Sneckenströms ekohandels hemsida läser jag även att den anses vara urtypen av tomat. Tomaterna är stora,  lite ribbade och kan lätt väga upp till 200 gram. Smakmässigt är jag och sambon överens om att den här tomaten har allt. Denna goding är definitivt med på nästa säsongs odlingslista!
IMG-7686jpg

Årets raket vad det gäller skörd har varit den baltiska bifftomaten Erk. I år har tomaterna haft lite mysko krullade blad och sett lite skruttigare ut än andra år, medan Erk har haft friskt, knallgrönt bladverk och betett sig kaxigt i allmänhet. Smaken är god, med fin syra, men kanske inte lika komplex som hos Black Brandywine eller Pantano Romanesco. Sedan, skalet är lite tjockt, men tomaterna ser i stort sett perfekta ut. Erk är absolut med i leken nästa år igen! 
IMG-7687jpg

Vi älskar körsbärstomater och äter dem nästan som godis! På bilden nedan från vänster: lilla Vilma, som  ger hög avkastning, är tuff och härdig och klarar uteliv bättre än många andra sorter. Smaken är god, absolut, men får kanske  inte högsta betyg eftersom den är lite för snäll. Men, som den trotjänare den är, så finns den med på nästa säsongs planteringslista. För övrigt, Vilma är tomaten för dig som inte har så mycket plats. Den har ett buskigt växtsätt, behöver inte tjuvas och blir endast runt 50 cm hög. Alltså perfekt att odla i kruka på balkongen eller i ett soligt fönster!

Slutligen, till höger har vi den andra körsbärstomaten vi lär odla år efter år och det är Black Cherry. Plantan blir ganska hög och kräver uppbindning och rankan kan bli rätt hög. Men, det är ett kärt besvär och belöningen är smaken, med balanserad fyllig tomatarom, syra och sötma. 
IMG-7688jpg

Till sist, en annan poäng med att odla själv är att kan man skörda vid rätt tidpunkt. Plockar man sina tomater fullmogna, i synnerhet om de fått mogna på plantan och i ordentligt solljus, så är smaken något enastående. Till nästa år hoppas jag på att utöka tomatodlingen med några nya sorter. De nya sorter vi planerar att komplettera med är Andine Condue, Mei Wei, Black Russian, Orange Bourgain och någon Piennolo. Och tips om en bra piennolo tages tacksamt emot.

Vad beträffar förutsättningar, vi bor utanför Södertälje, nära Mälaren i zon 2 och alla tomater i inlägget har odlats i växthus. Mer tankar  kring tomater kommer inför nästa odlingssäsong, men redan nu så hoppas jag att jag sått ett frö av inspiration!