Ugnsbakad aubergineröra

Auberginerna börjar ge skörd och det gick snabbt att plocka ihop en hel korg av dem. Detta avgör vad vi får till middag idag. I år odlar vi sorten Diamond och den är god, vacker  och produktiv och du ser den på bilden nedan:
364787663_2171588376385648_1744182135040765562_njpg

Tidigare har vi provat bland annat Wenta och Violetta di Firenze och Wenta ser du på nästa bild. Men, det här är ju ett recept, så reflektioner kring odlingen får vi ta upp i ett annat inlägg. 

IMG-9271jpg

Även om man inte skulle odla sina auberginer själv, så just nu i augusti är grönsaker billiga och finns i överflöd, så för den som inte odlar egna, rekommenderar jag att köpa hem auberginer och göra denna rörande goda röra.

IMG-9268jpg

Den här röran  fick jag smaka första gången hos en odlings- och matlagningsglad arbetskollega och jag blev omedelbart frälst. Efter det har den lagats många gånger.  Det behövs inte många ingredienser eller mycket tillredning, men däremot behöver den tillbringa en del tid i ugnen. 

Förberedelsetid: 15 min
Ingredienser:
500 g auberginer
500 g färska tomater eller 400 g konserverade, inklusive vätska
3-6 Vitlöksklyftor 
1 medelstor gul lök eller motsvarande mängd små lökar, tex schalottenlök
Salt och svartpeppar
Ca 3 msk olivolja
Några kvistar bladpersilja till servering

Sammanlagd tid i ugn 1,5-2 timmar
Instruktioner:
 • Skölj auberginerna och putsa bort stjälkbitar
 • Skär tjocka auberginer  i skivor på drygt 1,5 cm och är de smala som de på bilden, räcker det med att dela dem. Huvudsaken är att skivor eller bitar är jämnstora, så de mognar i samma takt i ugnen. 
IMG-9270jpg
 • Sätt ugnen på 200 grader 
 • Smörj eller lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form och baka auberginerna i ca 30 minuter 
 • Medan auberginerna bakas, förbered övriga ingredienser
 • Dela eller hacka tomaterna i grova bitar  (beroende på sort och typ av tomater)
 • Hacka vitlöken i grova bitar och tillsätt den tillsammans med tomaterna. 
 • Sedan, om jag använder konserverade tomater så brukar jag även tillsätta vätskan, den integreras fint med auberginerna
 • Salta och peppra lätt 
 • Dra ner värmen till 175 grader och ta. ut de bakade auberginerna
 • Blanda i övriga ingredienser och ställ in i ugnen
IMG-9269jpg
 • Låt röran baka i ugnen ungefär en timme, rör om då och då 
 • När ingredienserna är mer eller mindre intergrerade och auberginerna går att dra isär med en gaffel, då är röran klar. 
 • Smaka av med salt och peppar och servera gärna med hackad bladpersilja

Röran passar bra som  huvudrätt med pasta eller ris, den är finfin som smårätt att doppa i bröd. den fungerar att frysa ner för att användas vid senare tillfälle. Fast det blir nog inget senare tillfälle. Det blir sällan något över, eftersom röran  helt enkelt är för god. 

Slutligen, enligt en artikel på BBC Good Food, så är auberginer bra för vår hälsa.  De fulla av vitaminer och mineraler som ska ha positiv inverkan på hjärtat, blodsockerhalter, kolesterol samt viktbalans. Något som jag tycker är extra intressant är att skalet innehåller en antioxidant som heter nasunin. Enligt artikeln skyddar nasunin fettet som bygger upp cellmembranen i hjärncellerna. Membranen sköter transporten av näringsämnen i hjärncellerna.  De släpper in näringsämnen och släpper ut restprodukter. Om detta ämne även skyddar mot hål i huvudet i största allmänhet, så kommer undertecknad radikalt öka sin  konsumtion av auberginer. 

364926786_273444331990263_7016994182567339047_njpg

Så, hoppas du fick inspiration till laga något gott eller rentav odla auberginer! Skriv gärna en rad i kommentarsfältet nedan och vi hörs snart igen :)