Te för två

Vad sägs om en kopp te? Redan  blotta tanken är ren mysfaktor och frågan antyder  ju en rad saker, utöver själva intagandet av drycken. Det kan vara allt från att samtala med en vän till att tina upp efter ett kyligt och strapatsrikt äventyr. Men vad är te? Om man skall vara riktigt petnoga så är det egentligen den dryck man framställer av te-plantans blad. Men idag skulle nog de flesta kalla  het, smaksatt dryck för te, i varje fall i hemma Sverige, men också i vårt östliga grannland, Finland.


Att skörda blad till eget te är busenkelt och det finns många smaker att botanisera bland. Här är bara några exempel på användbara växter: nässlor, hallonblad, svartvinbärsblad, smultronblad, salvia, pepparmynta, citronmeliss, kamomill och citronverbena. Det finns också en rad saker att säga om varje ört och vilka egenskaper de har, så spännande fortsättning är planerad.


Jag hittade  en introduktionskurs i örtmedicin i somras för en trevlig och kunnig ung dam vid namn Idun Hansen. Där  fick jag lära mig en hel del samt speciellt ett par matnyttiga saker om örtte.  För det första, när man skördar blad till te så gör man det bäst innan växten blommar, eftersom då får du bäst kvalitet. För det andra, plocka bladen helst på förmiddagen och helst när det är torrt och soligt.Det är inte bara kul att göra sitt eget te, det är också smart, eftersom du vet också vad du får i dig och kan välja de ställen därifrån du skördar. Sedan, om du vill du bevara dina örter för framtida bruk så är det enkelt att torka dem. Själv  brukar jag låna ett ugnsgaller  till detta ändamål, tanken är att   få till en luftspalt under torkanläggningen, som på bilden, så att luften kan cirkulera. 

tetorkjpg

Sedan lägger jag en kökshandduk eller dylikt ovanför gallret och där får örterna sedan ligga och torka.  Låt dem ligga mörkt och svalt och vänd dem dagligen. Låt dem sedan bli helt snustorra och enligt sidan alternativ.nu är det bäst att förvara dem "i kärl som håller dem torra och i mörker. Papperspåsar, kartonger och trälådor rekommenderas ofta eftersom de tar upp eventuell fukt från örterna".  De torkade örterna bör hålla sig upp till ett år, i varje fall om du förvarar dem mörkt, torrt och svalt.
tetork_1jpg

Mitt favorit-te-recept 

Detta  är dock lite av ett  fusk, eftersom jag använder grönt köpete som bas och sedan smaksätter med blad av andra örter. Men, det är jättegott! 

Till en kopp te:

1 tsk grönt te
1 tsk torkade eller en msk färska blad från någon eller några av ovan nämnda örter

Häll över en kopp vatten och låt dra minst tio minuter eller gärna längre,  tills teet har fått färg. Ofta låter jag också drycken svalna och det är faktiskt gott att dricka den kall. Om du vill förvara teet längre, så sila bort bladen och den  håller den sig fräsch i kylen minst ett par dagar. 

Dosering av ört-te

1/2 till 1 tesked  torkade örter

eller

1/2 till 1  matsked färska örter

till en kopp hett vatten.


Till sist, de vackra kopparna och kannan kommer från keramikern Lena Fredholm.