Tabbouleh- en vitaminrik sallad med smak av mynta och persilja

Många använder mynta och persilja enbart som garnering, men har kanske inte tänkt på att dessa örter har flera användningsområden. En rätt där dessa örter verkligen får ta plats är i salladen Tabbouleh. Tabbouleh är en matig och mättande sallad från mellanöstern och den är en balanserad komposition av finhackade gröna blad och bulgur. Detta är en perfekt sommarsallad och utöver att den är väldigt fräsch och smakrik, så är den även en veritabel vitaminbomb. Både mynta, persilja, svartkål och salladslök är riktigt bra för hälsan. 

Receptet här är min variant av ett recept som från början kommer från  BBC good food.  Här hemma  äter vi den ofta och den är en utmärkt lunchlådesallad. Tabbouleh går att variera och det går även bra att använda hackade förvällda blad, exempelvis om man använder större blad av grönkål eller svartkål. De gröna blad som jag främst brukar använda är grönmynta, pepparmynta, bladpersilja och svartkål, men har du andra favoriter, så prova dig fram. 

Ingredienser:

2 dl kokt bulgur

1,5 dl hackad svartkål

1,5 dl hackad bladpersilja

0,5 dl hackade myntablad

0,5 dl hackad gräslök, salladslök, kinesisk gräslök eller ramslök 

1 msk pressad citron och lite rivet skal

Några msk olivolja

Salt och peppar

Övriga ingredienser att tillsätta efter lust och behag:

En bit tärnad gurka, 

Tärnade tomater, 1-2

Smulad fetaost 

Solroskärnor som blötlagts ett dygn i förväg 

Koka bulgur enligt anvisningar på paketet. Låt svalna. Hacka de gröna bladen och lägg i en skål. Skölj och skär tomater och gurka och tillsätt dem. Gör samma sak med gräslök och mynta. Tillsätt olja, citronskal  och citronsaft, smaka av med salt och peppar. Om du vill, tillsätt lite vitlök och hackad, färsk chili. Vitlök och chili tar de flesta rätter till nya höjder, men man bör vara försiktig och smaka av hela tiden när man  doserar kryddorna. Slutligen, det är viktigt att alla blad är i perfekt skick och verkligen fräscha och spänstiga. 


tabbouleh copyjpg

Sedan, om du som jag, vill äta mera grönsaker framöver, så rekommenderar jag att du bekantar dig med  matlagning från Mellanöstern, där man på många håll verkligen kan konsten att använda grönsaker på fantasifulla sätt.