Summering av en trädgårdssäsong och drömmar om nästa
Nu när hösten anlänt på allvar och frosten börjat knocka trädgården och naturen kan man smått börja drömma om nästa säsong och samtidigt fundera på vad som fungerade. Här är en liten summering av säsongen på min lilla radhusplätt, både utomhus och i växthuset. Zonen är strax norr om Stockholm, i ett ganska skyddat sydvästläge. Hoppas det här kan ge lite inspiration till odlardrömmar.
Årets absoluta vinnare är svartkål! Trots intensiva snigel- och larvattacker så gav de och ger fortfarande hur mycket skörd som helst. Jag har 10 plantor på friland och tio nya unga inne i växthuset i skrivande stund. Har du en balkong, plantera! Det här är en vacker och delikat grönsak.
Andra pris tillfaller bondbönor, en lättflirtad delikatess, som även den är vacker och pampig där den växer och dessutom ganska köldtålig. Att de var så goda visste vi inte. I år testade vi ändå bara att plantera ut skott som blivit över från odling av mikrogrönsaker och hade ingen koll på sorten. Men, frön är nu inköpta till nästa års odling så vi vet vad vi sår.
Sallat blir det mer av nästa säsong. Det blir romansallat och little gem. Jag har bara haft två lådor på vardera 40 x 40 cm med sallat och dessa har försett oss med blad hela sommaren. Hemma hos oss funkar det inte att odla sallat på friland, eftersom mördarsniglarna är lite extra mordiska här.
En nykomling hos oss är trädgårdsportlak. Den är en härligt syrlig, vitaminrik bladgrönsak som åter blivit populär. Den är väldigt lättodlad, sorten jag hade var också vacker, med lätt rosa skaft och ljusgröna rundade blad. vi hade den i en balkonglåda. Om jag hade en balkong och begränsat med yta skulle jag satsa på denna.
Första säsongen med växthus gav mersmak. Tomatskörden var kanske lite blygsam, men sorten Brandywine vann ändå mitt hjärta. Varje frukt motsvarade flera vanliga tomater i storlek och smaken är milt uttryckt utsökt. Utöver Brandywine odlades körsbärstomaten Black Cherry, som har en underbar smak med mycket syra.
Gurkskörden blev också hygglig och smaken överträffade allt du hittar i affären. Vi odlade druvgurka och äppelgurka. Det är sorter som egentligen ska picklas, men ingenting blev över, vi åt upp allt direkt i sallader.
Låga sorter av gröna bönor och brytbönor levererade ända fram till frost och vi skördade flera gånger i veckan från de 12 plantor som växte i krukor på terrassen. Det blir mera bönor, den saken är klar.
Pumporna gav inga frukter i år, det var för kallt, men vi lärde oss i år att man kan äta skotten. Sidoskotten gav en fin skörd och smaken är väldigt god. Utan pumpor klarar man sig inte. Hoppas nästa sommar blir lite varmare. Favoritsorten är Vif D’Etampes, som är supergod i pure, inlagd som kimchi och passar all slags matlagning. Vintersquash lockar också, så kanske blir det även Uchiki Kuri eller Marina di Chioggia. Vintersquash är galet gott och går även att lagra länge inomhus.
Asiatiska daikonrättikor måste jag ha. Vi har både rosa och långa vita och de båda är väldigt bra och mångsidiga. Man sätter fröna i juli och man kan skörda i stort sett allt på plantan. De unga bladen har en pepprig, frisk smak och dem kan man nalla av tills det är dags att skörda rötterna. Rötterna är mjälla, fräscha och krispiga.
Årets chili var en besvikelse, men de år vi fått mycket skörd har vi frossat, så de får en ny chans. Det finns redan frö till två sorter. Först har vi Aji Lemon Drop, som är en medelhet härlig chili som sätter piff på det mesta. Sedan finns även frö till Hungarian Yellow Wax, som varierar i styrka. Den kan smaka allt från som paprika till att totalt bedöva dina smaklökar. Man får provsmaka försiktigt innan konsumtion. Om frukterna har lagom styrka är den jättegod att grilla eller att ha i sallader.
Vi hade några rader sockerärtor och frossade i dem både färska och lätt kokta. Utöver det odlade vi också ärtskott, både inomhus och på friland. Sockerärtor är väldigt goda och tacksamma och de är bästa snackset att gå och nalla av medan man är ute i trädgården. I år odlade jag dessutom en sort som hade väldigt vackra lila blommor.
Jag höll på att glömma kryddväxterna. Persiljeskörden blev väldigt bra och den fortsätter att leverera tills vinterkylan kickar in ordentligt. Sju plantor bladersilja fick bo i en stor balkonglåda på trädgårdsbordet och under fiberduk. Arrangemanget beror på att andra varelser gillar den så mycket. Sedan hade vi fem krukor basilika inne i växthuset och de levererade råvara till sommarens sallader och pesto med goda marginaler. Dock älskades även de högt av sniglarna, men skörden räckte till ändå. Gräslök och kinesisk gräslök är ett måste. De ger så otroligt bra smak åt framförallt sallader. Övriga färska örtkryddor som man inte vill vara utan i köket är salvia, timjan, pepparmynta och rosmarin. Slutligen sår jag kinesisk selleri varje år. Den är tålig, vacker och producerar rikligt med vitaminrika blad som smakmässigt hamnar någonstans mellan persilja och selleri. Dock blir det oftast så att jag inte använder så mycket av den, eftersom ingen i familjen är speciellt förtjust i selleri. Av någon anledning så är den ändå med, år efter år, antagligen för den ger en härligt frodig grönska. Sist, men inte minst, det fina svarta fatet kommer från keramikern Lena Fredholm