Snittblomsodling till glädje för folk och smårkryp

IMG_8102jpgLagom till midsommar tänkte jag bjuda på lite blomsterodlingsinspiration. Undertecknad har under tio veckor under våren 2024 i sällskap med ett gäng andra glada  blomsterentusiaster pratat blommor, odling, skapat buketter och knutit kransar. 

Kursens fokus har legat på hållbara, lokalt odlade blommor. Orsaken är att snittblommor ofta odlas långt från Sverige, ofta med hjälp av bekämpningsmedel och på bekostnad av hälsan hos de som arbetar med odlingarna. Dessutom, när dessa blommor vissnat ner inte bör de överhuvudtaget inte läggas i kompost eller matavfall pga giftinnehållet. Det finns en rörelse, slow flowers,  som startade i USA av en florist vid namn Debra Printzing. Slow flowers går i korthet ut på att man som konsument ska köpa blommor som är lokalt och giftfritt odlade, och att de skall vara i säsong. Ett sätt att få ekologiska snittblommor är ju att odla dem själv. 

Jag har som slutarbete i min kurs skapat ett förslag till en snittblomsodling bestående av annueller, ettåriga blommor. Idén med odlingen är att inte bara att vara snygg i buketter, utan även att samtliga sorter även skall gynna pollinerare. Det kanske är sent att påbörja projektet den här säsongen, men att ta fram papper och penna och drömma om kommande säsonger, det finns det alltid utrymme för.

Min plan är skapad för en yta, där jag tänkt att bäddarna är 80 cm breda och  5 meter långa, med 60 cm breda gångar så att en gråsklippare kan ta sig fram. Men ytan och sortvalet går givetvis att  anpassa till en pallkrage eller ett gäng krukor. Tänk bara på att sätta de högsta sorterna  bak och de lägsta fram, så att alla får en lämplig dos med solljus. 

IMG_8297jpg

Ytterligare en faktor att tänka på är att välja enkla sorter. På naturskyddsföreningens hemsida finns att läsa: "Vackra blommor är ingen garanti för att bina kommer flygande. Blommor som förädlats för sin blomsterprakt, saknar ofta både pollen och nektar och är därmed odugliga för våra pollinatörer." Fyllda blommor må vara vackra, men de ger inte mat till våra pollinerande insekter. 

Sorter:

Lejongap, Antirrhinum majus, 60 cm, blommar juli-oktober (klarar lite frost)

Dahlia, enkelblommande, tex Bishop of Landaff, 80 cm, blommar från juli-frost 

Jungfrun i det gröna, Nigella damascena, 40-50 cm, Persian jewels mix, juli-september 

Sommarrudbeckia: Rudbeckia hirta var. pulcherrima ’Aries’, 75 cm, blommar  juli-oktober

Sommaraster, Callistephus chinensis, 50 cm, blommar augusti-september

Praktvädd: Scabiosa atropurpurea, 80-90 cm, blommar juli-september 

Blåklint: Centaurea cyanus, 80 cm, blommar juni-september

Rosenskära: Cosmos bipinnatus (Apricot Lemonade) 100 cm, blommar Juli-september

Tandpetarsilja, Ammi visnaga, 100-150 cm,blommar juli-september

Sommarmalva, Lavatera trimestis, 100 cm, blommar juli-september


Kursen jag gått heter Hållbar floristik och ges av Sommenbygdens folkhögskola i Tranås.

Källor:
plantera bivänliga blommor