Skördefest på perfekt pasta med suspekt namn

Idag ska grönsaker ur frysen användas och det skördas persilja och basilika. Den fantastiska såsen med det suspekta namnet, Sugo di Puttanesca (den som är nyfiken på betydelsen kan googla) är helt perfekt för detta ändamål. Receptet är en av mina absoluta favoritsåser till pasta. Den är inte bara jättegod utan borde också vara rätt nyttig, eftersom den innehåller en hel rad olika grönsaker.

Skulle man vilja ha den helt vegansk så skippar man bara sardeller. Om du aldrig lagat den här rätten, då är det dags att  pröva. Kombinationen av ingredienser gör den mustig och smakrik. Den är en perfekt skörderätt, men har man inte plockat nässlor och blad eller odlar man inte, så går det ändå fint att skörda alla ingredienser på snabbköpet. Det här receptet är nämligen väldigt lätt att variera. Läste att någon rev i zucchini, en annan la till paprika. Det som dock är ett måste är tomat, vitlök, chili, oliver, kapris och gröna blad.


Till fyra personer:

1 dl olivolja

4-5 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 dl hackade oliver, jag föredrar Kalamata

1 ask sardellfileér med olja (jag älskar sardeller, men är du tveksam, ta 4-5 fileer)

1 matsked kapris

½ tesked , torkad, krossad röd chili. Obs! Du kan använda vilken chili som helst, men  mängden avgörs helt av styrkan. Smaka av och tillsätt chili försiktigt, så du får den hetta du vill ha.

½ kg tomater eller en burk krossade tomater

5-6 dl gröna blad persilja, basilika, grönkål, rucola, nässlor, kirskål, spenat. Jag brukar servera rätten med toppad med färsk basilika, men det fungerar bra utan med.


Gör såhär:

1: Hacka lök och vitlök. Hacka tomater, om du inte tar  konserverade

2: Hetta upp olivoljan och stek löken så den blir mjuk och blank, tillsätt vitlöken och stek försiktigt tills den är mjuk och får lite färg. Den får inte bli bränd, för då blir den besk.

3: Tillsätt tomaterna och använder du färska tomater så tillsätt också runt 1 dl  vätska. Låt koka ihop på låg värme i ca 15 minuter.

4: Under tiden hackar och du de oliverna och de gröna bladen. Jag brukar hacka dem ganska grovt, då jag tycker om att ha textur i maten. Tillsätter oliver och blad, förutom basilika. Låt koka ihop i några minuter.

5: Hacka sardellerna och tillsätt dem.

6: Tillsätt kapris.

7: Medan du lagar såsen så kokar du pasta för så många personer som skall äta. Följ anvisningar på paketet och häll av pastavattnet ett par minuter innan angiven tid, alltså när pastan ännu inte är helt klar. Spara också lite kokvatten.

8: Häll i pastan i såsen. Om det behövs, mera vätska, tillsätt försiktigt lite av det sparade kokvattnet. Låt sjuda tills pastan är klar, med spänst och tuggmotstånd. Det tar någon minut.

9: Till sist, strö hackad basilika över rätten och servera gärna med stark riven ost, exempelvis Västerbotten,  Parmigiano eller Grana Padano. Men är du vegan, så skippar du bara osten. Rätten är god som den är!

10: Dessutom, den här såsen blir nästan ännu godare dagen efter, så är du en lunchlådeperson, så är denna verkligen att rekommendera! Såsen går också jättebra att frysa in för kommande behov, så varför inte laga en dubbel sats när du ändå håller på.