Skörda sköna gröna blad och gör pesto

Många bra kulinariska uppfinningar kommer från italiens sköna land och en av dessa är pesto!

Pesto är ett perfekt sätt att laga till något av sin skörd och en pestoälskare som jag äter gärna pasta med pesto till både lunch och middag var och varannan dag. Dessutom är pesto faktiskt väldigt nyttigt och näringstätt. Röran innehåller 15 av 19 viktiga näringsämnen och vill du studera detta närmare så kan du få dig en uppfattning genom matkalkyl.

Den här satsen pesto brukar räcka till några luncher och middagar för en hungrig person och den håller sig i kylen i ca en vecka, det vill säga om den ligger i en burk med lock.  Häller  du dessutom ett lager olivolja över peston i burken, så behåller den också sin fina gröna färg.


Recept:

4-5 dl  gröna blad. Jag kör en blandning av förvällda  nässlor, färsk basilika, färsk persilja, lite färsk mynta. Ta vad du har.

En-två  vitlöksklyftor,

1 dl pinjenötter, valnötter eller mandlar

1 dl riven parmesan eller annan stark, lagrad ost. Om du hoppar över ost, lägg i lite mera nötter.

1 dl olivolja

Svartpeppar

Lite citronsaft (kan uteslutas)

Några droppar tabasco eller lite färsk chili (kan uteslutas)

½  tsk salt

Lägg alla ingredienser i en food processor och kör tills det blir en jämn smet. Du kan också mala ingredienserna i en mortel, men det är förstås mer arbetskrävande.

Det här med smak är helt beroende av vad man gillar. Därför är det viktigt att krydda försiktigt från början och provsmaka sig fram tills att man är nöjd med resultatet, på det viset får du den balans i smakerna som du själv vill ha, varken för salt eller osalt, varken för starkt eller för mesigt.

Givetvis är pesto användbart till annat än bara pasta. En klick pesto i en soppa smakar underbart. Prova att bre pesto på bröd och täck med tomatskivor. Ugnsbaka grönsaker och servera med en klick.

Sist men inte minst, fatet på bilden kommer från keramikern Carin Nordlings produktion.