Salvia- en frisk fläkt från medelhavet

salviajpgDet här  året  har jag samlat och torkat mängder med örter för eget te och jag kommer fortsätta att göra det ett tag till. Men i vilket stadium är det då lämpligt att samla in blad av örter? De skall förstås vara unga, spänstiga och fyllda med klorofyll. Detta innebär att de har en fräsch grön färg. De ska inte heller ha börjat blomma, för då minskar halten av näringsämnen i bladen. Man samlar lämpligen in örterna  på förmiddagen och har man som avsikt att torka örter så är det bra om det inte har regnat precis innan. 

Salvia växer nästan som ogräs hemma hos oss, där vi bor en bit norr om Stockholm. Den har övervintrat snällt i många år, den är tämligen underhållsfri. Det enda jag gör är att hålla den i schack med saxen och hindra den från alltför yvig blomning och jag gör också detta för att förlänga perioden där jag kan samla in blad.  Skälet till att hamstra salvia är ju förstås för att växten är god i många maträtter och dessutom som te. Med detta vill jag säga, om du inte odlar salvia än, så ta och skaffa dig en planta, senast till nästa säsong. Ha den i en kruka på balkongen eller i ett fönster, om du inte har lyckan att ha en egen trädgårdsplätt.

Salvia har en lång historia som medicinalväxt, där den har använts till allt från att förbättra kognitiv förmåga,  till att lindra magåkommor. Det visar sig också att man inte haft fel om plantans positiva effekter och senare studier ser ut att stärka bilden. Salvia är fullpackad av antioxidanter, precis som många andra vanliga kryddörter. Det antioxidanter gör- mycket enkelt förklarat- är att de skyddar våra celler från skador. 

Så, om du har turen att ha plantan i trädgården och den fortfarande är full av fräscha gröna blad, gå ut och plocka och  bered dig en kopp smakrik te. Om hösten fortfarande är varm och du låtit den gå i blom, klipp ner ett antal stänglar, så plantan skjuter nya skott, så du får nya fräscha blad. Vill du veta mer om salvia, så läs mer här


Såhär doserar du ditt te:

1/2 till 1 tesked  torkade örter

eller

1/2 till 1  matsked färska örter

till en kopp hett vatten.


Häll över vattnet och låt dra minst tio minuter eller gärna längre,  tills teet har fått färg. Ofta låter jag också drycken svalna och det är faktiskt gott att dricka den kall. Om du gillar kallt te, så sila bort bladen och den  håller den sig fräsch i kylen minst ett par dagar.