Salladsskördedags!

Här i huset odlas det av hjärtans lust och nu är det dags att skörda säsongens första sallad. Sallad och andra blad odlar vi i omgångar i allehanda behållare, såsom baljor och före detta förpackningar. Man gör bara dräneringshål i botten och sedan fyller man på ca 10-15 cm jord och sår frön med 2-3 centimeters intervall och kommer ihåg att vattna och ge näring. De får ekologisk blomsternäring eller ekologisk tomatgödsel och jag planerar att göra nässelvatten senare, ja, när jag får tid. Salladsodlingen står på ett bord på terrassen och den är täckt med fiberduk. Det är kanske inte så himla snyggt, men det är utrymmeseffektivt och vattj ensnålt. Det är också ett enkelt  sätt att skydda odlingarna från glupska sniglar och andra små listiga varelser.

salladsodlingdukjpg

Eftersom det är tätt mellan plantorna så skördar och gallrar man helt enkelt samtidigt och givetvis hamnar alla blad på tallriken. Klipp av ett blad i taget och där det blir för mycket trängsel så klipp av hela plantan. Tanken är att alla plantor ska sedan kunna växa upp, bre ut sig och komma åt solljus. Skörda bladen som växer från sidan av plantan, så produceras nya blad från mitten. Skörda  sedan  i omgångar så stimulerar du tillväxten och har blad som du kan skörda i olika stadier. Sedan är det klokt att sätt en ny omgång med blad varannan var tredje vecka, så du har tillgång till färska härliga grönsaker hela tiden.

Sedan, för ett antal år sedan lärde jag mig ett trick ur en av Anna Bergenströms eminenta kokböcker. Det här tricket är helt enkelt jättebra när det gäller att ta vara på sallad, spenat, rucola, färska kryddor och liknande. Till att börja med, skörda ganska mycket,  tänk dig ett par dagars behov. Skölj noga, men låt salladen gärna vara lite fuktig och lägg den sedan i  en ren plastpåse. Blås därefter påsen full med luft och den håller minst ett par dygn i kylen. Om du vill förvara dina blad längre, skölj en gång till och gör om proceduren. Då kan man skörda allt man behöver innan man ska laga mat och man kan också på ett smidigt sätt ta med sig gröna blad. Men, skölj alltid före förtäring, om salladen stått längre än några timmar i kylen.

pase_1jpg