Sötpotatishummus och några odlingstips

IMG-9697jpgVi har lyxen att ha egen sötpotatis av sorten Erato. Så, du som har trädgård eller balkong,  fundera på att odla sötpotatis. Det är en vacker växt, förutom att den producerar mat. Som tur är behöver du inte odla egen sötpotatis till receptet, utan de flesta av oss får nöja sig med att skörda från butiken. 

Men ifall du är nyfiken. på att att odla själv så kommer lite propaganda:
Utseendet påminner om blomman för dagen, med långa rankor och hjärtformade blad och det speciellt fina är att och både blad och rötter är ätliga. På bilden nedan så ser du de hjärtformade bladen och blommorna. (obs att växten med de klöverliknande bladen är oca) Visserligen är sötpotatisen en värmeälskare, men är annars inte speciellt knusslig. Vill du veta mer här
IMG-0081JPG

Nu till saken: I vårt hushåll gillar vi hummus och det här receptet med sötpotatis tar denna eminenta röra till nya höjder. Röran är inte bara jättegod, utan även full av nyttigheter och passar fint  till det mesta i matväg! 

Ingredienser:
 1. 500 gram sötpotatis (två medelstora)
 2. 5 dl kokta kikärter (jag brukar ha färdigkokta kikärter i frysen)
 3. 3 msk ljus tahini
 4. 3 msk oliv- eller rapsolja
 5. 2-3 vitlöksklyftor
 6. 2-3 msk citronsaft
 7. Färsk eller torkad chili (smaka av)
 8. Salt och svartpeppar (smaka av)
 9. 1/2-1 dl vatten (vid behov)

Instruktioner:
 1. Blötlägg kikärter 1-2 dagar i förväg, om du använder torkade kikärter, 
 2. Koka kikärter enligt anvisningar på paketet och låt dem svalna innan du går vidare.
 3. Det går givetvis bra att använda konserverade kikärter
 4. Ugnsstek sötpotatisen i 200 grader i ca 45 minuter. Den skall bli mjuk i konsistensen och ge efter för tryck. Ställ åt sidan för att svalna 
 5. Skala vitlök
 6. När sötpotatisen svalnat, skala och putsa och lägg bitarna i en mixer eller matberedare,
 7. tillsammans med de kokta kikärterna, tahini, vitlöken, citronsaften och oljan. 
 8. Mixa tills hummusen är krämig och  fluffig och alla ingredienser är väl ihopblandade.Ifall det går trögt, blanda försiktigt i vatten tills du får önskad konsistens. 
 9. Tillsätt salt peppar och chili försiktigt och smaka av så du får rätt styrka. 

Slutligen, servera som dipp med grönsaksstavar, eller som tillbehör till rostade rotsaker, utbredd på en wrap med sallad på eller som pålägg på bröd.

Glömde säga att scirachamajonnäs är väldigt gott till om man väljer att göra wraps. På bilden nedan ser du hur du kan fördela hummus, grönsaker och annat gott innan du rullar ihop din wrap. 

IMG-9695jpg

Det här receptet ger en rätt stor sats, dock  håller den sig fräsch  flera dagar och fungerar dessutom  bra att frysa in. 


Slutligen, originalreceptet kommer från den utmärkta sidan cookieandcate