Sötpotatis- två grönsaker på en gång


Sötpotatis är en av mina favoritrotsaker. Det är en rar knöl som går både att koka, grilla och rosta. Inte nog med det, den innehåller även en rad nyttiga ämnen. Hälsoeffekterna  är framförallt dess färg och antioxidanten betakaroten. Sedan innehåller den även bra fibrer och vitaminer. Vill du veta mer så kan du läsa om hälsofördelarna i denna artikel i Expressen, Hälsoliv.

Trots namnet så är sötpotatis inte släkt med potatis, utan  tillhör släktet vindor, dit även åkervinda eller blomman för dagen tillhör och till skillnad från potatis,  vars bladverk är giftigt, är allt på sötpotatis  ätligt. Förutom rötterna kan man alltså även äta bladen, så den är två grönsaker på en gång. Woka eller fräs unga toppskott eller ha dem i sallad. 

Problemet med sötpotatis som man köper är att den transporteras långa vägar och bidrar därmed till utsläpp av växthusgaser. Därför kan det vara ett hållbart alternativ att odla egen, i varje fall, om man har plats och möjlighet . 

Sötpotatis har en lång utvecklingstid och det tar tid innan rötterna utvecklas, så man behöver börja tidigt, speciellt om man odlar från eget utsäde. Tiden plantorna behöver stå inne är ganska lång och en smula utrymmes krävande. Såhär såg det ut i vårt sovrumsfönster våren 2020.  Rankorna med hjärtformade gröna blad är sötpotatis som slingrar sig runt plantor av Oca, en rotfrukt från Sydamerika, som jag dock bara testade en säsong. 

IMG-0081JPG
Om man vill odla egen sötpotatis så rekommenderar jag varmt att man  från början köper utsäde av en sort avsedd för vårt klimat.  Själv odlar jag sorten Erato Orange, som ger goda söta knölar och utvecklingstiden från en rotad planta till skörd är någonstans mellan 120-140 dagar. Det innebär att man behöver ha någotsånär utvecklade plantor i mars april för att rötterna skall hinna mogna och ge skörd. 

Börja med att beställa plantor och en googlesökning ger dig svaret på var utsäde finns att köpa hos svenska plantskolor, i butik eller på nätet. När jag beställde så kom plantorna i början av april. 

Så fort du får hem dina plantor, sätt dem i krukor med generöst med jord och ge dem minst några centimeters marginal att breda ut sig. Krukstorleken beror helt på plantans och rötternas storlek. Räkna även med att plantera om några gånger innan plantorna  kan sättas på sin slutgiltiga växtplats. När är det sedan dags att plantera om? Jo, när det tittar ut rötter ur hålet i krukans botten. För att störa tillväxten så lite som möjligt, håll koll på att plantorna inte får det för trångt och hantera dem varsamt vid omplantering. 

Extrabelysning är något som uppskattas av sötpotatis. I södra och mellersta Sverige fungerar det dock utan extraljus från och med runt slutet av mars, förutsatt att plantorna står i ett fönster med mycket ljus, men extraljus ger som sagt ett bättre resultat. 

Hur många plantor ska man odla? Det beror på hur stort utrymme de får ta. Se upp med att driva upp för många plantor. Det är lätt att få en ohanterlig djungel inomhus. Jag kommer på sin höjd driva upp 4-6 plantor. Sötpotatisplantor tar stor plats inne och man kan inte heller plantera ut dem förrän nattemperaturerna är minst runt 15  grader och då behöver de givetvis avhärdas successivt.

Att vänja plantorna vid utelivet: När termometern tillåter och nattemperaturerna inte är för låga lämpligen en bit in i juni, vänj dina plantor  stegvis till utelivet. Det här momentet kallas på fackspråk för avhärdning. Det är även ett ganska avgörande steg för ett lyckat resultat. Till en början kan man ställa plantorna skyddade för vind och sol några timmar under dagar då det är varmt och milt väder. Öka sedan tiden ute gradvis och den här avhärdningen tar ca en vecka. Tänk på att undvika direkt sol de första dagarna, för då bränns bladen. Ett ljumt sommarregn är faktiskt det ultimata utplanteringsvädret. Att täcka med fiberduk efter utplantering på den slutgiltiga växtplatsen en tid är också att rekommendera. 

Vilken temperatur trivs de i: Sötpotatis trivs bäst i soligt läge och i temperaturer kring 21-26 grader och gärna i växthus. Jag har dock odlat sötpotatis på friland, i skyddat söderläge och delvis under fiberduk, men jag gissar att växthus ger bättre resultat. Det är för oss en fråga om utrymme. 

Växtsätt och behov: Ge generöst med näringsrik jord, ett plantavstånd på runt 40 cm och vatten. Vattna gärna med nässelvatten, urin utspätt i vatten eller lakvatten från bokashi under säsongen. Att tänka på är även att sötpotatis är en klängväxt och rankorna blir flera meter långa och  gillar att bre ut sig. Jag brukar sätta några stödpinnar åt rankorna att klättra på, mest för att de inte ska växa ut i gångar i köksträdgården. Vad gäller skadeinsekter är sötpotatisen däremot inte speciellt känslig, utan när den väl etablerat sig är den robust, frodig och fin att se på.

Skörd och lagring: Någon gång i oktober brukar det vara dags att skörda knölarna. Jag brukar känna efter lite försiktigt med handen om de uppnått rätt storlek. Hur länge de får vara i jorden beror ju på temperaturen. Man behöver skörda innan det blir för kallt ute och när man väl tagit in skörden skall man låta knölarna eftermogna i rumstemperatur åtminstone 14 dagar  för att smaken skall utvecklas och komma till sin rätt. Sedan kan de förvaras svalt. Ett annat bra sätt att spara dem är att  rosta dem i ugn och sedan frysa ner.

Hur stor skörd kan man räkna med? Hos oss har det varierat. Första året gav tre plantor 3,5 kg, medan säsongen 2021 gav sex plantor 3 kg. Det sämre resultatet kan bero på att vi hade väldigt många projekt igång parallellt, så det dröjde länge innan plantorna hamnade på sin slutgiltiga växtplats. Sedan spelar temperatur och väder stor roll. 

Odling från eget utsäde:
Efter att du en gång drivit upp sötpotatis, så kan du spara eget utsäde att odla ifrån. Då sätter du rotade skott i krukor med jord i slutet på januari-början av februari, ser till att de har det ljust och varmt och gör i övrigt precis på samma sätt som med köpt utsäde. 

Att ta utsäde
För eget utsäde, spara en sötpotatis eller toppskott av grenar. 
På bilden nedan ser du skott sparade efter höstens skörd. Då klipper jag av kvistar som får stå i vatten. De får snart rötter, men jag låter dem stå i vatten tills någon gång i slutet av januari, då det är  dags att sätta dem i krukor med  jord.

IMG-9701JPG

Att ta skott från en rotknöl:
Man kan även få skott från sötpotatis genom att  sätta knölen  i ett glas vatten. Den skjuter snabbt ut skott och när skotten börjar få rötter, petar man loss dem från moderpotatisen och planterar. På bilden nedan, i skrivande stund  växer skott ut från en sötpotatis som panikräddades, när jag insåg att de sparade sticklingarna inte fått vatten och torkat ut. Så kan det gå. 
IMG-1653jpg

Kan man använda sötpotatis köpt i matbutiken som utsäde? Visserligen fungerar det att driva upp skott från sötpotatis som kommer från matbutiken, men det är ändå någonting jag avråder från ganska så bestämt:
  • För det första så vet man inte vilket klimat den trivs i och inte heller mognadstid. Är den en sort anpassad exempelvis för Sydafrikanska förhållanden, så är det svårt att lyckas med den i norden.
  • För det andra,  eftersom sötpotatis är ganska arbetskrävande, så är det ju bättre att satsa på ett utsäde som ger större chanser att lyckas., de kanske är förädlade på. 
  • För det tredje, grönsaker som säljs i matbutiken är inte avsedda till utsäde och skulle i värsta fall kunna sprida växtsjukdomar. För att vara på den säkra sidan och för att lyckas med sin odling bör man endast använda certifierat utsäde från början. 

Lycka till om du bestämt dig att odla egen sötpotatis och hejdå för denna gången. Nästa inlägg kommer handla om rotsaken Yacon, en exotisk goding som inte går att köpa i matbutiker, än så länge i varje fall. 

IMG-9542JPG