Så frön ofta för jämn tillgång av fräscha grönsaker

Jag sår  frön var och varannan dag utifrån vad vi vill äta och hur mycket vi behöver framöver. Just nu i slutet av juni blir det exempelvis omgångar av sallat, sommarmorötter, rödbetor, ärtskott, sockerärtor, dill och bönor. På det här sättet blir inte allt klart på en gång, så att man står där med en jätteskörd som man inte hinner ta hand om. På bilden nedan ser du vad som petades ner just idag, 29 juni. 
IMG-8963JPG

Så fort det blir en ledig plats i grönsakslandet ser jag till att fylla den. Antingen sår jag  en rad med frön eller så sätter jag ut färdiga plantor. Därmed  försöker jag alltid att ha småplantor på tillväxt i tråg eller brätten. 
IMG-8964JPG
Ja, såhär ser det ut på vår veranda under odlingssäsongen och när ett brätte försvinner, så dyker ett nästa upp. Maken vill dock att det skall finnas plats för en stol. Det kanske är rimligt...

Men, fördelen med att driva upp plantor i förväg är att det är lättare att vattna dem, samt att  de hunnit växa till sig innan de sätts ut. Större plantor klarar sannolikt insektsattacker bättre. Att tänka på är dock att det finns några grönsaker som inte gillar att förkultiveras, såsom morötter, svartrötter och palsternackor, men annars fungerar det mesta att förså. Sedan, man väljer helt enkelt den metod som är mest praktiskt. 

Beroende på odlingsytan så kan du antingen bredså, eller så i rader.  I den takt som plantorna sedan växer och behöver mera plats, så gallra bort en del plantor, så att det bildas mera utrymme och då kan de kvarvarande plantorna att breda ut sig. Vid gallringen så  tar man förstås hand om de småplantor som ska ge plats, så att ingenting går till spillo. Och tar hand om dem gör man gärna, eftersom de små är mjälla, delikata och underbara.

Och, har du inget grönsaksland så går det fint att odla i lådor, tråg och baljor, bara de har dränering. På bilden nedan ser du en sådd med olika sorters sallat, dill, persilja och portlak i olika utvecklingsstadier. pallkrageide copyjpg

Hoppas att du fick inspiration nu och sår lite frön för goda måltider framöver!