Rabarber- en mångsidig trotjänare

I vår trädgård växer långt fler rabarberplantor än vi behöver. Det är växtsättet som är så tilltalande, hur plantan från att tidigt på säsongen tittar upp som ett vårtecken, färggrannt och i knasiga former, till att sedan sätta den fart, för att växa upp till något maffigt med en närapå  tropisk känsla.

353641895_1007660900389860_5584731177327874832_njpg

Odlar man rabarber för att äta den rekommenderas det att man tar bort blommorna, då de tar kraft från plantan och stjälkarnas kvalitet försämras. Men, har man flera plantor har man ju råd att låta några gå i blom. Det är dock att rekommendera att ta bort blommorna  innan de bildar frö. 

Hur odlar man rabarber?
Rabarber är lättodlad, flerårig och trivs den kommer den tillbaka år efter år och sprider ut sig. Den trivs bra i de flesta lägen, även lite skuggigt, men för att bli riktigt fin vill den ha en mullrik och djup jord.  Rabarber finns att köpa på plantskolor eller kanske har du någon vän som kan ge dig ett skott. Det gäller att tänka till kring valet av växtplats, eftersom  plantorna kan bli mycket gamla och gillar inte att bli flyttade. Sedan, just på grund av att rabarber flerårig planta så är det viktigt att inte skörda för mycket, utan runt 25 procent av plantan är lagom, eftersom den behöver återhämta sig. 

Allt som är nyplanterat skall pysslas om lite extra, så även rabarber. Ge plantan ordentligt med vatten. Börja inte heller skörda från din rabarber förrän tidigast andra året och se till att tillföra näringsämnen till jorden. Jag brukar lägga ut ett tunt lager gräsklipp runt plantorna innan och runt midsommar och senare på säsongen kratta upp höstlöv runt dem. 

Rabarber som näring
Rabarber är inte bara gott, det innehåller en del bra näringsämnen: den innehåller kalium, och på sidan 1177 kan man läsa att det är "ett mineralämne som har stor betydelse för alla kroppens celler. Det är speciellt viktigt för cellerna som finns i musklerna." 1177 . Rabarber innehåller även fibrer och många vitaminer, såsom C-vitamin, där dock olika källor säger lite olika om C-vitaminhalten.  De flesta pekar på att C-vitaminhalten är runt 13mg/ 100 gram. (Dagsbehovet av C-vitamin för vuxna är runt 75-85 gram) 

Det är inte helt ovanligt att vara känslig mot rabarber och det rekommenderas inte för någon att äta alltför stora mängder. Rabarber innehåller nämligen oxalsyra och oxalsyra är giftigt i stora mängder. Giftet finns främst i bladen, så dem skall man absolut inte äta. Det finns dock sorter med mindre oxalsyra, så om du skall köpa en planta, så satsa på sådana sorter. Den sort som har lägst halt av oxalsyra heter Elmblitz och har en lite svagare rabarbersmak pga lägre halt av syra.

Äta rabarber:
Rabarber är absolut som godast i början av säsongen, i maj, när de första späda stjälkarna tittar upp. Men faktum är att det går fint att skörda hela säsongen, så länge stjälkarna är spänstiga. Senare på säsongen  blir rabarbern lite grövre i konsistensen och man kan behöva skala stjälkarna, men annars är det inga bekymmer att äta den. 

Det vi vill använda i hushållet skördar vi oftast i maj juni och fryser in i förpackningar om ca 500 gram. Jag sköljer stjälkarna,  skär dem i centimetertjocka bitar. Åtgången under ett år är runt 4 kg och det räcker till pajer, kompott, sylt, marmelad och curd. 

Sist, men inte minst: Ett ytterligare plus med rabarber är att hjortar och rådjur inte verkar gilla dem. Hos oss får de stå (nästan) i fred från fyrfota marodörer. Och rabarber är inte bara en lyst för öga och gom för människan; pollinerare som bin och humlor gillar blommorna skarpt. Så, har du en trädgård men ännu inte har rabarber, så skaffa dig en planta eller två. 

353596883_1305610180351869_3047080551118024598_njpg