Rölleka- en bra kämpe för biologisk mångfald

Vill man göra en arbetsfri, men ack så viktig, insats för biologisk mångfald, då låter man röllekan växa upp och blomma. Enligt biologen Tobias Ivarsson i naturmorgon så är röllekan en växt som erbjuder spis till hela 50  insektsarter, främst olika fjärilar. Det fina är att röllekan är en väldigt vanlig vanlig ört och  finns allmänt runtom i Sverige och Norden. Du lär därmed inte behöva köpa in den, utan den finns sannolikt redan i en gräsmatta nära dig. Du kan alltså bli en miljöhjälte utan större ansträngning.

Röllekan har mängder av små vita blommor som sitter bukettlikt på ovansidan av blomman. Doften är kryddig och lite stark. De grågröna, lite håriga bladen sitter runt de långa stjälkarna åt olika håll. 

IMG_8666jpg

Bladen är finflikiga och lite dillika, se bilden nedan. Om man ska använda bladen i köket, tex hacka ner dem som krydda i en sallad, så är det i detta stadium det är lämpligt att skörda. 

IMG_8665jpg

Röllekan blommar länge, från tidig sommar till sent inpå hösten, något som gör att insekter garanteras föda under lång tid. Så, om du av någon anledning rensat bort den från din omgivning är det dags att sluta upp med det. 

Röllekan är inte bara insektsgodis utan även ögongodis för människan. Röllekans latinska namn,  Achillea Millefolium,  betyder tusen blommor. Håll med om att blomman är hur snygg som helst. 

IMG_8667jpg

Röllekan är nyttig på flera sätt och den används exempelvis  inom naturmedicin för en rad problem, allt från sårläkning till matsmältningsproblem och feber

Växten är ätlig och nyttig även för människan. Man kan använda unga blad av rölleka i köket, exempelvis som ingrediens eller krydda i sin sallad. Bladen har en lite brödig smak, lite åt kumminhållet. Den är även en vanlig ingrediens i örtte. På sidan naturgate står att läsa att "redan för 4000 år sedan kände man i Kina till den som en värdefull läkeört mot kramper, vid sårbehandling och mot infektioner. Växten innehåller eteriska oljor och ett bitterämne, akillein."

Men, om växten är så viktig för insekter, ska vi människor då plocka av den? Jag skulle säga ja. Plocka. När man plockar blommor så stimuleras ny blombildning hos de flesta örter. Örters "jobb" är att producera frö. När de har blommat klart så är det dags att sprida frö och plockar man blommorna så förlångs proceduren. Röllikan stimuleras att producera nya blommor och därmed även förlänga blomningen, så ja, plocka gärna, men plocka som sagt inte allt. Detta gäller för övrigt de flesta växter. Plocka och skörda för att stimulera mer produktion. 

IMG_8668jpg
För övrigt: undertecknad gillar insekter och delar av tomten är otuktade och vilda. Mer om detta kan du se i detta klipp från SVT från 12/5 

Hur ser DU på röllekan? Låter du den stanna i din trädgård som insektsmat? Skriv gärna en kommentar! På återseende