Pikant pastarecept med rödgröna blad och bondbönor

Just nu växer det av tusan här hemma. Det formligen sprutar fram svartkål, rödbetsblad och  och andra läckerheter  i en sällan skådad takt. Utöver det är skörden bondbönor den största jag någonsin haft, så det är bara att skörda och äta. 
blandad skrdjpg

 Det här receptet är från början  inspirerat av ett recept på en rätt som heter Orechiette con Cime di Rapa. Men, faktum är att basen av vitlök, olivolja, chili och kapris funkar alldeles utmärkt med i stort sett vilka färska och fräscha blad som helst!
bladpasta copyjpg

Det här sättet att tillaga bladgrönsaker är perfekt att laga  i helt vegansk tappning,  men smakar även väldigt bra med tillsats av parmiggiano och sardeller.Till 4 personer som förrätt och 2 som huvudrätt

200 g pasta

10 stora skidor bondbönor  (och de kan ersättas med färska ärtor eller bönor )

400-500 g färska, rensade  blad, exempelvis rödbetsblast, grönkål, svartkål, spenat, broccoli, broccolirybs...

2-3 vitlöksklyftor, tunt skivade

5 msk olivolja

Chili färsk eller torkad, hackad eller skivad (dosering och metod beror helt på styrka)

1 msk kapris

(3 sardellfileer)

Riven parmigiano

Salt och peppar

Skala bondbönorna, skölj och rensa bladgrönsakerna  och hacka dem grovt. Om det finns grövre delar, som exempelvis stjälkar och de är fräscha och unga, skär dem tunt. Lägg åt sidan.

Skiva vitlök och skär eller hacka chili.

Koka pasta enligt anvisningar på paketet tills tiden nästan gått ut.
Låt hackade stjälkar koka med pastan från början.
Låt bondbönorna koka med de sista 3-4minuterna i pastavattnet. Pastan skall vara spänstig med tuggmotstånd. Spara lite av kokvattnet.

Medan pastan kokar, fräs vitlök, chili (och hackade sardeller) i olivoljan. När vitlöken och chilin mjuknat och fått lite färg, vänd i grönsakerna och tillsätt salt och svartpeppar efter smak. Om grönsakerna är unga och späda, vänd ner dem direkt i olivoljan och fräs dem. Rör om någon eller några minuter tills de mjuknat och fått färg. Därefter, rör i en matsked kapris. Häll av vattnet från pastan, men spara lite kokvatten. Häll i pastan över de frästa bladen. Spä eventuellt med lite kokvatten.  Riv över lite parmiggiano eller ringla över lite olivolja, ät och njut!

Förövrigt, det här är en perfekt och mättande lunchlåda.Rätten är även perfekt att  frysa ner om det blir överskott för senare lunchlådor.