Odlingstips för nya tomatodlare

IMG-7681jpgMan kan lätt bli överväldigad av allt man skall veta när det gäller odling och inte minst gällande tomater. Därför har jag gjort den här guiden speciellt för dig som provar första gången. 

1: Välj en sort som är lättodlad
Den första frågan är vilken eller vilka sorter man skall välja. Är man helt ny tomatodlare så rekommenderar jag att man väljer låga, kompakta busktomater som vare sig kräver uppbindning eller behöver tjuvas. Att tjuva innebär alltså att man nyper bort skott som växer i bladvecken, skott som suger energi från plantan. Man slipper helt enkelt ett par moment att tänka på.

Det enklaste är naturligtvis att köpa en färdig planta, men det är kul att odla från frö, eftersom det är en speciell känsla att se plantorna utvecklas från allra första början. Odlar du från frö har du också väldigt många sorter att välja emellan. Hursomhelst, här följer förslag på några sorter
och de första två brukar även gå att köpa som färdiga plantor: 

Vilma blir ca 40-50 cm hög, är tacksam och ger orangeröda körsbärstomater. På bilden ovan ser du de oranga små tomaterna. 

Tiny Tim ger röda små tomater och plantan blir runt 30 cm. Har dock hört att den ibland blir betydligt högre. 

Balkonzauber blir 50-60 cm hög och ger medelstora röda tomater

Jochalos: Blir 30-40 cm, ger gulorange frukter på ca 20 gram styck. En favorit med riktigt god smak. 

Venus: Blir 30 cm hög, ger rikligt med små oranga frukter.

Bonsai: Blir runt 20 cm och ger röda tomater

Jip and Janneke blir 25-30 cm hög och ger röda tomater med bra tomatsmak. Tomaten har fått sitt namn från en holländsk serie barnböcker.

Till sist, om du vill botanisera bland dvärgbusktomater eller tomater i största allmänhet, så kan jag rekommendera sidan merakiseeds  (nej , inlägget är inte sponsrat). Här hittar du många spännande tomatsorter och med bra beskrivningar.


3: När ska man så frön?
Det beror lite på var man bor i landet, men oftast i slutet på mars och en bit in i april. I slutet på mars och i början av april  står nämligen solen hyfsat högt och ger tillräckligt med ljus om du börjar din odling på fönsterbrädan. Men, har du växtljus kan du så tidigare, i synnerhet om du odlar dessa mindre tomatsorter.

4: Hur du sår
Fyll små krukor med såjord eller plantjord. Vattna lätt i krukan innan sådd. Så något fler frön än det antal plantor du behöver. Exempelvis, om du vill ha fem plantor, så sätt 8-10 frön, detta ifall alla inte skulle gro.

Tryck ner fröna i jorden och täck med ett tunt jordlager på 3-4 mm. Täck  din frösådd med ett plastlock. Det mesta duger som odlingskärl. Brickan under frösådden är sparad från en sushi-förpackning och locket är en från en ask körsbärstomater. Håll fuktigt, men se till att inte vattna för mycket. Tomater gillar värme när de gror och de gror villigare när det är runt 23-25 grader. 

IMG-0192JPG

5: Omplantering 
Någonstans mellan 7-14 dagar bör du se små skott smyga upp från krukan. Nu är det viktigt att krukan står ljust och helst inte alltför varmt. Iaktta nu hur dina tomatbebisar växer, vattna försiktigt. Efter några veckor, när de växt till sig så börjar de kanske trängas i sin kruka eller bli långa och gängliga, som de på bilden. Peta då ut dem försiktigt och plantera dem en och en i varsin kruka.

IMG-0187JPG

Undvik att ta i stjälken, eftersom den lätt går av. Lyft plantan i bladen om det behövs. Dock har jag brutit av många stjälkar i mina dar och har den inte helt gått av , så brukar det hjälpa att bara plantera djupare. 

IMG-0189JPG

Sätt plantan långt ner, gärna så att bara de översta bladen tittar upp. Se dock till att knipsa av de blad som eventuellt hamnar under jord. Genom att plantera djupare  hjälper du plantorna att bli knubbiga. Genom att plantera djupt kommer plantan bli stadigare.
IMG-0190JPG

Generellt, tomatplantor skall omplanteras när det blir trångt i krukan, när rötterna börjar komma ut eller om de  blir långa och rangliga. De på bilden nedan kan få växa någon vecka till och antingen kan man klippa bort de plantor man inte behöver eller plantera om samtliga när det sedan blir trängsel. 
IMG-0191JPG
Varje gång du planterar om så väljer du givetvis en något större krukstorlek. Jag brukar plantera om tomaterna 2-3 gånger innan de hamnar i den slutgiltiga krukan. Det slutgiltiga planteringskärlet för små busktomater bör vara  mellan 3-10 liter och ju större  jordmängd, desto bättre skörd. Jag har haft en del av mina busktomater inomhus i ett ljust fönster och då fick de krukor på 2-3 liter. 

5: Vad ska jag ge för näring och en varning
När skall man ge näring? Plantjord innehåller näring för några veckor. När du sedan planterar om i ny jord, ja då har ju plantan näring igen i några veckor framåt. Målet är att plantan är mörkt grön, frisk och frodig. Iaktta hur den ser ut att må. Bilden nedan visar  plantor av olika sorter som mår bra och har frisk grön färg. Hursomhelst, i takt med att plantorna växer kan man börja ge svag näringslösning. IMG-0193jpg

Den enklaste näringen är faktiskt kiss som blandas med en 1 del till 9 delar vatten.  I början kan blandningen gärna vara ännu svagare. Man kan vattna med näringslösning exempelvis en gång i veckan. Om man av någon anledning inte gillar det första förslaget, så fungerar vanlig blomsternäring  fint. Här vill jag utdela en liten varning. I en del ekologisk näring som säljs just nu, så finns i vissa fabrikat rester av ett bekämpningsmedel. Många hobbyodlare förlorade sina plantor 2019 0ch 2020 just genom ekologisk näring, vilket är totalt åt skogen. I skrivande stund är den enda ekologiska näringen som jag skulle våga köpa är Algomins flytande näring, men annars, tills vidare, använd tex Blomstra. De flesta företagen rättar till detta just nu, men var vaksam och läs gärna mer i inlägget från Fritidsodlarnas Riksförbund.


6: Hur och när man vänjer plantorna vid den slutgiltiga odlingsplatsen:
I början, mitten av juni brukar vara lagom att sätta ut sin plantor ute på en skyddad plats, men Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i temperatur, så det beror helt på när det är tillräckligt varmt. Om tomaterna skall placeras utomhus, kan detta börja ske när utetemperaturen är minst 8-10 grader nattetid. Frost tar livet av dem, så finns det risk för en frostnatt,  så ta in dem i värmen tills faran är över.

Något som är viktigt är att vänja dina tomatplantor  stegvis till utelivet. Det här momentet kallas på fackspråk för avhärdning. Det är ett minst lika viktigt steg som att skola in barnen på förskolan. Till en början kan man ställa tomatplantorna skyddade för vind och sol några timmar under dagar då det är varmt och milt väder. Öka sedan tiden ute gradvis och den här avhärdningen tar ca en vecka. Tänk på att undvika direkt sol de första dagarna, för då bränns bladen. Ett ljumt sommarregn är faktiskt det ultimata utplanteringsvädret.

7: Hur många plantor behöver man? Svaret till hur många plantor du ska ha vet bara du själv. I sin odlingsiver sår man gärna lite för många frön. Krukstorleken gör ju att du inte kan trycka in hur många plantor som helst. Så, om du råkat odla för många tomatplantor, så får du antingen vara hårdhjärtad och praktisk och lägga överblivna plantor på komposten, eller ännu hellre, ge bort överflödiga plantor som presenter. 

Slutligen, hoppas du går från ord till handling och sätter några frön!