Odlardrömmar inför den kommande säsongen

Det  kliar helt  galet i odlarfingrarna, men den här årstiden räknas ju som vinter, så man måste tyvärr besinna sig lite. Jag stirrar längtansfullt på fröpåsarna, lite kan man förkultivera inomhus redan nu, men annars skall man lugna sig, i varje fall tills mitten av mars.
IMG-8261jpg

Men vad som kan fungera som terapi är att rita upp sin vision, eftersom grönsakslandet en dag i januari  i verkligheten ser ganska blek ut, som du ser av bilden nedan. 
IMG-8258jpg

Skissen är alltså på vårt befintliga och kommande grönsaksland. Den vänstra sidan av skissen, fram till sparrisfåran, är det som vi har just nu och den ytan är drygt 70 kvadrat. Denna säsongs tillägg är tänkt att vara ca 10 x 10 meter. Den sammanlagda ytan blir ca 170 kvadrat och jag ber redan nu ursäkt för att skissen inte är helt skalenlig. 

IMG-8256jpg
Sedan, de rektangulära figurerna på bilden avser pallkragar och de med rundade hörn avser upphöjda bäddar. De runda figurerna avser krukor och hinkar där vi kommer odla tomater, paprika, gurka och gyllenbär. Vi har ett växthus, men det blir alltid fler plantor än som får plats i det. 

En del vänner och bekanta har bekymrat höjt på ögonbrynen och undrat över hur vi har tid och ork att gräva ett så stort land, eftersom vi flyttade in i juni förra året och det är en hel del som måste göras. Det lugnande beskedet är;  vi kommer inte att gräva, annat än möjligen för att få pallkragar och odlingsramar hyfsat i våg. Vi odlar enligt en metod som heter no dig och den har fungerat bra för oss hittills. Den brittiske trädgårdsodlaren Charles Dowding har använt metoden framgångsrikt och vill du läsa mer så följ länken.

No dig låter alltså naturen sköta stora delar av jobbet. Just nu ligger presenningar där vi tänkt utöka grönsakslandet. Syftet är att hämma tillväxten av ogräs. När det sedan är dags att förbereda odlingsytorna, täcker vi först marken med ett lager av kartong eller tidningspapper och därefter lägger vi på jord, löv, halm och ensilage. (Halm och ensilage får vi köpa av en lokal bonde.) På detta viset  överlåter man luckringen av jorden till maskarna och de små medhjälparna gör jorden finfin medan de käkar och förädlar den ytterligare genom sitt bajsande. Men arbetsfritt det är det inte och i nuläget samlar vi  löv och organiskt material som galningar. 

Sedan, de grönsaker som finns på skissen är tänkta som huvudgrödor, men tanken är även att driva upp småplantor av rädisor, sallat, majrovor och annat snabbväxande, för att ständigt ha något att stoppa in i luckor när något skördas. Och det är ju smart att odla sådant mellan raderna där det växer något som behöver mera tid på sig. Vi har även tänkt att ha ett litet bärkvarter och vi tänkte skaffa amerikanska blåbär och blåbärstry. 

 Slutligen, att stängsla är absolut nödvändigt, vi bor i ett område med stora mängder vilt. Höjden på stängslet behöver vara minst 180 cm och det är bra om maskorna nedtill  inte ger utrymme för hungriga harar och andra hungriga fyrfota filurer. Vi har även gott om vinbär på andra ställen på tomten, men dem verkar  hjortar och rådjur lämna i fred, så de. behöver inte skyddas.