Nypon=superbär

nyponjpg

Det här med att kalla mat för super känns lite uttjatat, men det är svårt att hitta ett bättre prefix för att beskriva nypon. Dessutom finns de i mängder just nu och de är alldeles gratis. 

De här skönheterna innehåller alltså större mängder c-vitamin än citrusfrukter och en apelsin bleknar i jämförelsen. Medan apelsinen innehåller ca 54 mg c-vitamin per 100 g, så innehåller färska nypon innehåller mellan 1100 och 2000 mg c-vitamin per 100 gram, allt enligt siffror från svenska yle. Nypon anses  dessutom ha många medicinska egenskaper och skall,  bland mycket annat,  kunna både förebygga cancer samt mildra ledvärk och artros.

Det går dessutom fort att plocka ihop någon liter nypon och det går bra att plocka dem även om de frusit. Jag brukar frysa in nyponpure i isbitslådor och göra vitaminshots som jag blandar i smoothies under vintern.  Det är lite pyssligt, men sedan har du dina egna vitaminbomber att ta av när du behöver lite extra energi. 

Du behöver:

1 liter färska nypon

Ca 3 dl vatten

Gör såhär:

1: Rensa bort blad och rester av skaft från nyponen.

2: Mixa sedan de hela nyponen med vattnet, tills fruktköttet sönderdelats helt.

3: Pressa ut vätskan  genom en finmaskig sil i omgångar. Hjälp till med en slickepott, så att du får ut så mycket som möjligt. Du skall alltså få ut kärnorna från vätskan. Sedan, det är svårt att få ut allt fruktkött och det kommer bli en hel del spill. 

4: Frys ner i iskubsformar och ta fram när du behöver en extra vitaminkick. Dra en plastpåse över formen när vätskan har frusit, så den inte tar smak av annat i frysen. 

Till sist så vill jag bara påpeka att smaken på nyponjuicen är  ganska så sur. En iskub räcker för en person att blanda ut i en smoothie eller i ett glas färskpressad juice. 

nyponshotsjpg

Den vackra gula tekoppen/ soppkoppen samt den svarta assietten kommer från Lena Fredholm