Nosa dig till ett bättre minne

För något år sedan läste jag att rosmarin påverkar minnet på ett gynnsamt sätt och sedan dess har jag skaffat  en planta varje sommar. 

Det är rätt fascinerande att en doft påverkar minnet, så jag sökte på ämnet för skojs skull och fick en hel del träffar. BBC News Magazine bjöd på en kortfattad sammanfattning på ämnet.

I varje fall, växten har tydligen enligt traditionen förknippats med detta  långt tillbaka i tiden och det nämns bland annat i Shakespeares pjäs Hamlet, där Ofelia erbjuder Laertes av örten och säger: "Se, här har du rosmarin, den stärker minnet; jag ber dig aldrakärasten min, kom mig ihåg"! Men inte ens ett utdrag ur Hamlet räcker som bevis för att örten skulle ha undergörande egenskaper i sammanhanget.

Men, ett team i Storbritannien ville ta reda på om det fanns någon fog för örtens rykte inom folkmedicinen. Man gjorde därför ett försök där man  jämförde effekten av lavendelolja och rosmarinolja. Försökspersonerna trodde att de skulle prova en vitamindryck och de delades upp i två grupper. Ena  gruppen fick  vistas i ett rum som preparerats med rosmarinolja medan  den andra  fick känna doften av lavendelolja. Deltagarna reagerade på dofterna, men kommentarer på dessa avfärdades som irrelevanta av försöksteamet. Båda grupperna fick sedan göra ett tämligen klurigt minnestest i flera led.

Det visade sig att de som fick sig en dos rosmarindoft klarade testet överlägset bättre än de som fick sniffa på lavendel.  Det  finns kemiska komponenter i rosmarinolja som verkar förbättra minnet och enligt artikeln så  fungerar de likadant som mediciner som motverkar demens. Tydligen är det så att om man vill få ett preparat att påverka hjärnan snabbt, så är inhalering snabbaste sättet. Men, det ska kanske tilläggas att effekten inte är jättestor. Men, rosmarin doftar jättegott, den är också en väldigt god  krydda, särskilt nu i grilltider. Så skaffa hem en planta, vådra den ömt och ta dig tid att nosa dig till din dagliga dos rosmarin.