När sår man olika grönsaker?

När är det egentligen dags att så olika grönsaker? Det finns tyvärr inget entydigt svar. Det är helt olika beroende på gröda och beror främst på utvecklingstiden från frö till skörd. Det kan även bero på hur grödan reagerar på ljus och på hur värmekrävande den är. 

Växter som behöver lång utvecklingstid behöver sås tidigt och inomhus i vårt klimat. Sverige är ett avlångt land och det gör att det skiljer sig en del på när man kan plantera ut sina grödor. Undertecknad bor exempelvis i zon 2, nära Mälaren och min kalender är anpassad efter det. Ytterligare en viktig faktor är temperaturen, så låt en väderapp vara din bästa vän när det gäller slutlig utplantering på växtplatsen.

För att få kompakta och robusta plantor så behövs ljus och tidigt på året räcker inte det naturliga ljuset, utan det behövs tilläggsljus i någon form. Utan tillräckligt med ljus så ränner växterna iväg för att få mer ljus, vilket resulterar i att de blir långa och rangliga, något som gör dem svaga och helt enkelt mindre livskraftiga. Av den orsaken är det klokt att inte så för tidigt.

Såhär ser min såkalender ut för grönsaker månad för månad. Det här är en ungefärlig fingervisning och det finns risk att jag glömt någon gröda. Ställ gärna frågor eller kommentera i inläggets kommentarsfält längre ned.

I januari:
Inomhus, sår jag rotselleri, chili, paprika, auberginer och purjolök. De här vännerna behöver sås runt 12 veckor innan utplantering. 
På bilden auberginesallad och här har du recept
IMG-9268jpg

I februari:
Inomhus,
sår jag gul- och röd lök, gyllenbär samt microdwarftomater. Dessa tomater blir ca 25 cm höga och tar inte så stor plats, så det fungerar fint att så dem tidigt. 

I köksträdgården, utomhus,  sår jag palsternacka, svartrot, vintermorötter och sommarmorötter. Fröna tål kyla och där kan de sedan vänta på vårvärmen som kickar igång dem. 

I växthuset sår jag köldtåliga blad som spenat, pak choi, sallat, dill, rucola, koriander, persilja och bladkål av olika slag. Även dessa kommer gro av vårvärmen och bladen kommer ge skörd i maj-juni. 
På bilden gyllenbäret Aunt Molly's Ground Cherry
IMG-0129jpg

I mars: 
Inomhus: nu är det dags att så högväxande tomater och busktomater. Tomater växer snabbt och bildar snabbt en djungel, så gör inte sådden för tidigt. Tänk runt 8 veckor innan utplantering och vid utplantering behöver du alltså ta hänsyn till att utetemperaturen är tillräckligt varm. 

Även några sättpotatisar (5-6 st) får starta inne  i små krukor för skörd till midsommar och dessa skämmer vi bort lite extra. Dessa måste givetvis omplanteras till större krukor. 
På bilden: Lite av förra säsongens tomatskörd
315956080_837111460670503_6149858489404007744_njpg

I april:
Inomhus: Det börjar bli dags att så olika ärter, störbönor, bondbönor. Dessa grödor går förvisso fint att så på friland, men hos oss har skogsmössen knyckt fröna när jag gjort det, så jag förkultiverar alltid lite större frön så de får en bra start i livet.
På bilden sallad med bondbönor och ärter och recept har du här
IMG-9130jpg


I maj:
Inomhus eller eventuellt i växthus: I slutet av april eller i början av maj har jag under senaste åren sått majs, gurka, klättrande brytbönor, zucchini, pumpor och meloner. Fröna skall sås ungefär fem till fyra veckor före utplantering och det behöver vara i varje fall runt 8 grader på nätterna för att de här värmeälskande krabaterna skall klara sig. Dessutom, alla nämnda grödor växer snabbt och sår man för tidigt får man snabbt en mer eller mindre ohanterlig djungel inne. Tro mig, jag har provat. 

Utomhus och i växthus: driver jag upp plantor av låga brytbönor, sockerärter och röd- och polkabetor. Tanken med dessa är att ha plantor att sätta överallt där det blir lite utrymme över, när något blir skördat och lämnar en lucka efter sig. 

Utomhus sår jag mera sommarmorötter, planterar potatislök och luftlök samt sätter potatis för huvudskörden. 

På bilden gurkan Richmond green apple. Rekommenderas! 
IMG-7742jpg

I juni:
Utomhus på skyddad plats: jag sår mera rödbetor, polkabetor,  buskbönor och ytterligare lite gurka i såbrätten eller små krukor för senare utplantering

Egna morötter är livet, eller vad säger ni? 
IMG-1452jpg

I juli:
Utomhus på friland: Nu kan man börja så asiatiska grönsaker såsom pak choi, kailaan, daikon med flera. De här grödorna går lätt i blom under våra långa ljusa nätter, men när dagarna blir kortare, då är det läge att så, för då trivs de. De tål även en del kyla och levererar fint in på hösten. 

I augusti:
Så rucola, vintersallat,  sallat, spenat och mera av olika asiatiska kålsorter. I augusti försår jag även 15-20 kålplantor för att övervintra i växthuset. Det är lite chansartat, men har fungerat och gett fantastisk skörd i maj-juni. 

IMG-9075jpg

I september och oktober:
I växthuset: I den takt som de värmekrävande vännerna tomat, auberginer, paprika, chili och gurka successivt tunnas ut och klipps av, då sår jag spenat, rucola, ärtskott och vintersallat växthuset. 

Med att tunna ut menas att ta bort blast på stammarna på tomatplantorna, dels för att ge ljus åt den mognande frukten, men också för att se till att få så mycket cirkulation i växthuset, så att man undviker gråmögel eller bladmögel. 

I november: 
Någonstans i november eller december brukar jag sätta vitlök. När det är lämpligt beror på i vilken odlingszon man håller till och givetvis på utomhustemperaturen och på att marken går att bearbeta. Det man inte vill är att vitlöken skall gro för tidigt, utan tanken är att den skall gå i vintervila för att sedan titta fram i takt med vårvärmen.

Och, i december:
Inventera fröförråden och beställ nytt av det du behöver fylla på. Tänk på att många fröer  behåller sin grobarhet i många år. Speciellt frö av bönor, ärter, chili, gurkväxter och tomater  kan sparas länge utan att den försämras nämnvärt. Nya fröer behöver alltså inte inhandlas om man redan har. Sista försäljningsdatum på påsen betyder inte automatiskt att grobarheten blir sämre.

Några ord om växtbelysning i tider av energikris. Det är ju rekommenderat att man har extraljus 14-16 tmmar om dygnet för bästa effekt i början på året. Det känns dock  lite orimligt i dessa tider. Vi experimenterar istället (i januari) med att ha extraljus i endast 4-6 timmar om dygnet. Vi får se om det fungerar så att plantorna blir hyggligt robusta. Vi  använder lågenergilysrör T5 och avståndet mellan grödor och extraljus skall vara runt 20 cm för att ha en verkan. Nu blir det ju dessutom ljusare och ljusare, så har man ett söderfönster så kommer det ändå en hel del naturligt ljus om dagarna. I början av april tar vi bort extraljuset helt. 

Till sist: min strategi när det gäller odling är att maximera användningen av odlingsytorna samt att ha en back-up om saker går snett. På sommaren driver jag upp ett överskott av betor och buskbönor för att så i tomma luckor. I augusti och januari sår jag plantor av vitkål, blomkål, broccoli och spetskål som planteras i växthuset. Plantorna som sattes i augusti kan klara sig, men om inte så kommer nya krafter som förhoppningsvis ger tidig skörd i juni. Man jobbar och tävlar helt enkelt med naturen och det är vansinnigt roligt.