Mynta- en fantastisk och mångsidig ört

Mynta är en växt som alla borde odla! Den fungerar bra att ha i fönstret, på balkongen, i trädgården. Den doftar gott, den är lättodlad, vacker, nyttig och har en rad användningsområden i köket. Vore detta inte nog så älskas blommorna av pollinerande insekter, bland andra bin, humlor, parasitsteklar och fjärilar.

Mynta är förstås inte bara en sort, utan det finns många olika varianter. Hos oss  odlas pepparmynta, marockansk mynta och chokladmynta och givetvis är det en smaksak vad man föredrar. 

De kulinariska möjligheterna är många. Mynta är gott i te, i drinkar, som exempelvis Mojitos, i sallader som krydda, i salladsdressing, i olika maträtter, i dricksvattnet, eller i buketter. Här nedan bjuder jag på några receptfavoriter där jag använder mängder med mynta, varav nummer ett är Myntate. Här serverat i handdrejade koppar från keramikern Lena Fredholm

IMG-0779jpg

Myntate:

En liter kokande vatten
5-6 färska kvistar av peppar- eller chokladmynta
Låt dra 10 min
Drick och njut.
Myntate är gott att dricka även kallt

Mynta är ett måste som krydda i vår underbara bondböns- och ärtsallad
Recept: Bondböns- och ärtsallad med örter

IMG-9130jpg

Mynta är nästan ett måste i Tabbouleh, en fräsch och örtig sallad från Mellanöstern
Recept: Tabbouleh

tabbouleh copyjpg


Blad av grönmynta eller marockansk mynta lyfter denna fantastiska rödbetssallad till himmelska höjder. Recept: Kryddig rödbets- och morotssallad

IMG-8071jpg


Hälsoeffekter

Mynta anses vara full av nyttigheter. Den innehåller höga halter av vitamin C, järn samt en rad mineraler. Men myntan är värdefull och inte enbart därför att den innehåller höga halter av antioxidanter och vitaminer, utan också för att den tack vare sin smak kan förhöja olika rätter, utan att höja energivärde eller salthalt. Enligt en artikel på den amerikanska sidan medicalnewstoday, så menar man att kryddväxters näringsvärde ofta ignoreras när man talar om vad som skall ingå i en hälsosam kost.

Som om detta inte räcker, så har mynta, enligt nämnda artikel, också en hel del läkande egenskaper och jag räknar upp några av dem. Mynta kan lindra allergi och den verksamma komponenten är en antioxidant som heter rosmarinsyra (rosmarinic acid). Man har forskat kring detta och det har visat sig att det går att lindra säsongsbunden allergi. Därutöver kan mynta ge lindring till ömmande bröstvårtor hos ammande mödrar och den kan motverka och lindra gasbildning. Vill du läsa mer, så klicka på länken: Mint, health, benefits and uses

Odling

Hur får man tag i plantor ?Man kan alltid köpa en planta på plantskola, be att få ett par kvistar av en vän  eller spara kvistar av plantan man köpte i mataffären. Sätt kvistarna i vatten och det utvecklas rötter i ett huj. Sätt sedan en eller ett par rotade kvistar i krukor med jord och håll fuktigt. Mynta vill ha lite skugga, så se till att plantorna inte står i full sol. När de börjar sätta skott och du ser nya blad, då kan du försiktigt börja skörda.  

 Men, ett litet varningens ord. Planterar man den i trädgården så bör man välja växtplats med omsorg. Mynta sprider sig hejvilt genom att förgrena sig  och genom att skicka ut underjordiska rötter. Exempelvis, planterar man  den i en rabatt, så består rabatten snart av enbart mynta.

Vill man ha viss kontroll så sätter man den i kruka och har man plats så låter man den växa i ett hörn av trädgården där den kan husera och vem vet, konkurrera ut lite kirskål. 

Till sist, skriv jättegärna frågor och kommentarer i kommentarsfältet i bloggen!