Mikrogrönsaker av broccoli och andra bladgrönsaker

Jag odlar en hel del mikrogrönt av broccoli, spenat, rucola, rödbetor och  rädisor. Vad är då mikrogrönt? Det är späda skott av grönsaker och det som skiljer dem från groddar är att man odlar dem i jord, de är alltså unga individer av själva plantan.

När jag odlar mikrogrönsaker så sparar  jag plastlådor från grönsaker jag köpt i affären och det är bra om de har lufthål i botten. Jag häller ungefär 1- 1,5 cm jord  i lådan och sedan strör jag ut frö så jorden täcks. Odlingen får först gro i mörker och när skotten blivit någon centimeter långa,  ställer jag dem ljust. Dessa små bladgrönsaker är väldigt känsliga för torka, så jag brukar låta dem stå i någon form av miniväxthus och det gäller att vara noga med att passa dem med vatten. Så i omgångar var tredje dag, om du vill ha tillgång till mikrogrönt. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om hur man odlar ärt- och bondbonskott och metoden är likadan när det gäller bladgrönsaker. 

Av mikrogrönsaker vill jag slå ett särskilt slag för broccoliskott, då de skall vara alldeles särskilt vitaminrika. Färdigvuxen broccoli är ju väldigt gott och nyttigt, men, om själva den vuxna plantan är bra för hälsan, så är alltså skotten ännu bättre. 

Broccoliskott innehåller ett ämne som heter sulforafan. Sulforafan är  en antioxidant . Vad är då en antioxidant? Enkelt förklarat så fungerar antioxidanter ungefär som ett kroppens konserveringsmedel, de sägs kunna bromsa åldrande och motverka skadlig påverkan som våra kroppar är naturligt utsatta för. Men, till skillnad från den fullvuxna grönsaken så är inte just unga broccoliskott speciellt goda som de är. Jag skulle rekommendera att man  blandar dem i en sallad eller i en smoothie, för där blir de ett pikant och kryddigt tillskott. 

Tills sist, det vackra gula fatet är från keramikern Carin Nordlings produktion