Lär dig älska kirskål!

Just nu  svämmar det över av den här växten och man vill ju bara uppmana folk att ge sig ut och håva in så mycket som möjligt. Jag använder kirskål till all tillagad mat där det står spenat i receptet. Jag gillar den inte rå, utan brukar förvälla den, men det är en smaksak. Rätterna varierar, det blir allt från lasagne, paj, soppa till unga skott snabbfrästa i olivolja tillsammans med vitlök och lite citron. Dessutom passar kirskål bra till många indiska och asiatiska rätter.

Det låter självklart, men måste ändå sägas: plocka aldrig något som du är osäker på. Ta hjälp av kunniga vänner och jämföra flera källor om du är det minsta osäker. Det finns några växter som kirskål kan förväxlas med, varav några är giftiga. Kisrkålen är dock lätt att känna igen och fortsätt och läs så berättar jag hur. 

Titta på bilden nedan. Först har vi formen på bladen, som är trefingrade och växer i par på varsin sida av skaftet. Bladen är  lite tandade i kanten. Skaften är långa och saftiga och hela växten har en speciell, lite kryddig doft som påminner om fänkål och selleri med en liten gnutta citrus.

kirskal_3_1jpg

Om du skär av stjälken och tittar närmare på den, så ser du att är den trekantig i genomskärning.  Stjälken är även saftig utan ihåligheter. Se bilden nedan:
kirskal 3jpg

Slutligen, man känner man igen kirskål på det ohämmade beteendet, där den brer ut sig och växer i stora mattor som täcker marken. Den påträffas ofta i lövlundar, gärna lite skuggigt och gärna under träd.
kirskaljpg

De stora bestånden gör att det går fort och smidigt att skörda. Bladen är allra, allra godast när de ännu är unga, inte fullt utvecklade. De ska helst vara lite blanka och saftsprängda, som på bilden nedan. Sedan, när jag är ute och plockar brukar jag fylla en kasse och även plocka för att frysa in.  Jag sköljer noga, förväller snabbt i kokande vatten och fryser in i portioner om 2-3 dl förvälld grönsak. 

kirskal2jpg

Läs gärna vidare om identifiering i den Virtuella Floran