Kanske världens godaste pastasås

Min absoluta favoritsås till pasta är den fantastiska såsen med det suspekta namnet, Sugo di Puttanesca, eller den lilla horans sås. Den här såsen är supergod men en annan fördel är att den är så lätt att variera. Nu på våren lagar vi den med bland annat späda nässlor och kirskål. Sedan, det verkar finnas en hel del historier om hur rätten och namnet kom till, så för den som är nyfiken, ta en titt på denna wikipediaartikel. 

Kombinationen av ingredienser gör den mustig och smakrik. Blandningen av kapris, oliver, vitlök och chili lyfter verkligen övriga ingredienser till himmelska höjder. I det klassiska receptet har man även sardeller och jag brukar laga både med och utan. Alltså, vill man såsen helt växtbaserad så skippar man bara sardeller och Parmigiano. Jag har även för tydlighetens skull satt parenteser kring ingredienser som kan hoppas över i receptet. 

Om du aldrig lagat den här rätten, då är det dags att  pröva. Den är en perfekt skörderätt, men har man inte plockat nässlor och blad eller odlar man inte, så går det ändå fint att skörda lämpliga ingredienser på snabbköpet. Det här receptet är nämligen väldigt lätt att variera. Läste att någon rev i zucchini, en annan la till paprika. Det som dock är ett måste är tomat, vitlök, chili, oliver, kapris och gröna blad.


Till fyra personer:

1 dl olivolja

½ kg tomater eller en burk krossade tomater

4-5 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 dl hackade oliver, jag föredrar Kalamata

(4-5 sardellfiléer, kan skippas om man vill ha helt växtbaserad  sås)

1 matsked kapris

½ tesked , torkad, krossad röd chili. Obs! Du kan använda vilken chili som helst, men  mängden avgörs helt av styrkan. Smaka av och tillsätt chili försiktigt, så du får den hetta du vill ha.

5-6 dl gröna blad såsom nässlor och/eller kirskål. 

(En näve basilikablad till servering. Inte nödvändigt, men gott)

Pasta. Linguine är pastaformen som det klassiska receptet föreskriver, men det mesta fungerar. Du ser ju på bilden att vi fuskar med detta.

(Riven ost såsom parmigiano till servering) 

Tillagning:

1: Skölj och rensa nässlor och kirskål samt förväll dem snabbt i kokande vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

2: Hacka lök och vitlök. Hacka tomater, om du inte tar  konserverade

3: Hetta upp olivoljan och stek löken så den blir mjuk och blank, tillsätt vitlöken och stek försiktigt tills den är mjuk och får lite färg. Den får inte bli bränd, för då blir den besk.

4: Tillsätt tomaterna och använder du färska tomater så tillsätt också runt 1 dl  vätska. Låt koka ihop på låg värme i ca 15 minuter.

5: Under tiden hackar och du oliverna och de gröna bladen. Jag brukar hacka dem ganska grovt, då jag tycker om att ha textur i maten. Tillsätter oliver och blad, förutom basilika. Låt koka ihop i några minuter.

(6: Hacka sardellerna och tillsätt dem.)

7: Tillsätt kapris.

8: Medan du lagar såsen så kokar du pasta för så många personer som skall äta. Följ anvisningar på paketet och häll av pastavattnet ett par minuter innan angiven tid, alltså när pastan ännu inte är helt klar. Spara också lite kokvatten.

9: Häll i pastan i såsen. Om det behövs, mera vätska, tillsätt försiktigt lite av det sparade kokvattnet. Låt sjuda tills pastan är klar, med spänst och tuggmotstånd. Det tar någon minut.

10: Till sist, strö hackad basilika över rätten 

(11: Servera gärna med stark riven ost, exempelvis Västerbotten,  Parmigiano eller Grana Padano. Men vill du ha den helt växtbaserad, så skippar du osten. Rätten är god som den är!)

12: Dessutom, den här såsen blir nästan ännu godare dagen efter, så är du en lunchlådeperson, så är denna verkligen att rekommendera! Såsen går också jättebra att frysa in för kommande behov, så varför inte laga en dubbel sats när du ändå håller på.