Januarisådd

Såhär ser det ut  hos oss nu och det är första januari.  Odlingszonen är 2,  och ligger i utkanten av Södertälje. Ute är det minusgrader och långt till våren. 

IMG-0017JPG
Det fullkomligt kliar i mina odlingsfingrar och som tur är kan man  börja så vissa grödor som   en trevlig försmak av våren. Förutsättningen är dock att man har extraljus, för i annat fall blir plantorna svaga, långa och rangliga.

De grödor man sår nu är sådana som behöver en extra lång utvecklingstid, såsom paprika, chili, auberginer, rotselleri och purjolök.

Det blir fyra sorters chili:
Anaheim, Beaver Dam,  Aji Blanco Cristal och Aji Lemon Drop. Den sistnämnda är medelhet och de andra milda. Vi driver upp två-tre plantor av varje sort. Det går inte åt några jättemängder i köket och plantor inomhus har en benägenhet att ta stor plats framåt vårkanten.

Några olika sorters paprika:
Vi driver upp runt 10-12 paprikaplantor, bland annat sorterna Korosco, Ekstaza, Hungarian Black och Sweet choholate. Paprika är för övrigt bra att odla själv om man kan, eftersom den tydligen är bland en av de mest besprutade grödorna.

Aubergine: Två sorter: Diamond och Rosita och runt 8 plantor. Aubergine är gott att grilla eller att göra röror av och går bra att frysa.

Purjolök
Purjolök börjar jag så i januari och det blir mer i februari och mars. Purjo är bland de bästa och tåligaste grödor som finns och alla som har plats i sin trädgård borde odla den. Jag sår  purjo i pluggbätten och sår 4-5 frön i varje plugg.

Rotselleri:
Den rotselleri vi odlat själva, Di Verona,  har varit otroligt god. Två i rad har jag lyckats förfrysa nästan hela skörden. Den frös fast med de första minusgraderna och det blev såpass kallt en period att allt förfrös och blev en enda blaskig hög. Men, 2023 hade jag lärt mig av mina misstag och tog in skörden i tid. Fantastiskt goda knölar ligger i jordkällaren nu. 

Detta behövs för tidiga sådder:
När man sår tidigt så måste man skapa bra förutsättningar inomhus. Det behövs ljus, planteringskärl, jord, vatten och givetvis kärlek. 

Ljus:
För att driva upp plantor inomhus före mitten av mars behövs som sagt extra belysning. Utan tillräckligt med ljus kommer plantorna annars växa sig långa och rangliga och det är ju  stabila och kraftiga exemplar man vill ha.

Belysning kan man ordna billigt och man kan också betala en förmögenhet. Man kan säga att det här med växtljus är lite av en djungel. Hemma hos oss har vi fastnat för  lysrör T5 från Biltema. Det gäller även att inte ha ett alltför långt avstånd mellan plantorna och tillskottsljuset. För att justera avståndet så använder jag alla slags knep, som du ser på bilden. 

IMG-0020JPG

Kärl:
De kärl du ser på bilden är dels pluggboxar med plats för 49 småplantor och dels småkrukor. Här finns en uppsjö av olika produkter och jag tänker att det är klokt att prova sig fram. Jag återanvänder en hel del förpackningsmaterial. Man tager vad man haver helt enkelt.

Jord:
Man kan använda färdig såjord. Den är lättast att hantera till den här typen av odlingslådor med små pluggar, eftersom den är  finfördelad. En annan faktor är att den inte innehåller mycket gödning, vilket är bra i början, då fröet innehåller den näring som behövs åtminstone i några veckor. För mycket gödning kan även innebära att plantor ränner iväg på höjden och blir klena. Målet är ju att få så robusta småplantor som möjligt, som sedan tål utplantering.

Vatten: småplantorna behöver passas med vatten, vilket innebär att  de varken får övervattnas eller torka ut. Vattna försiktigt och gärna underifrån. 

Gödning:
Efter att plantorna spirat och börjat växa kommer de få någon form av gödning, exempelvis lakvatten från bokashi eller någon av flytande näring. Det enklaste och billigaste är ju guldvatten eller kiss och det luktar inte om man späder ut enligt följande: 1 del guld till 9 delar vatten. Givetvis kan man köpa flytande näring, men se upp med vad du använder, eftersom det under de senaste åren har det förekommit giftiga ämnen i just ekologisk växtnäring och folk har fått sina plantor förstörda. Dock har jag  läst är att Algomins flytande ekologiska näring är säker att använda, så kommer jag köpa något så blir det den. Och om du undrar över eventuella gifter i växtnäring, så har du en länk här

Omplantering: 
När man försår inne, speciellt såhär tidigt, så kommer alla  grödor  behöva planteras om  till större odlingskärl innan slutlig utplantering. När är det då dags att plantera om? Jo, när det blir trångt i krukan och rötterna börjar komma ut. Vid varje omplantering, välj odlingskärl som är något större än tidigare, så att rötterna får utrymme att växa. 


IMG-0021jpg

 Hoppas det här gav dig inspiration till att sätta lite frön och förodla lite godsaker inför kommande säsong.