Hur man blir självförsörjande på salladsgrönt

Nu pratas det mycket om att vi behöver bli mer självförsörjande vad gäller livsmedelsförsörjning. Det går ju liksom inte att lära sig allt genom ett trollslag, men ett bra steg på vägen är att börja med en typ av gröda och samtidigt lära sig mer. Sallat och bladgrönt passar bra att odla lite i skuggan och de allra flesta av oss har plats att klämma in en eller ett par blomlådor. 

Efter att alltför många gånger ha sått alla sockerärtor och alla salladsfrön samtidigt, så har jag  lärt mig att det är smart att så lite i taget och beräkna hur mycket det kan tänkas gå åt en tid framöver.  Tänk lite som när du planerar vad du ska handla hem. Utgå ifrån hur mycket du beräknar att det kommer gå åt den närmaste tiden. 

Det magiska tricket är att så lite nya frön var eller varannan vecka.  Bilden nedan visar en sådd av olika salladsgrönsaker sommaren 2018 i min förra trädgård. Ena veckan åkte frön av  blandade asiatiska blad ner i i en blomlåda och den andra  blev det en till med  rucola och en med den japanska bladkålen Mizuna. Vad det gäller frön så brukar jag snåla så mycket det går och så med ett plantavstånd på en- två  centimeter, eftersom det är lätt att överdriva mängden frö. utrymmessnljpgOm man inte skulle ha så mycket plats, inte orka förbereda ett land eller nya odlingsbäddar, så för husbehovet av  bladgrönsaker eller ärtskott räcker det utmärkt med någon eller några baljor eller planteringslådor. Det viktiga är bara att det är hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna ut. 

På bilden ovan ser du hur det såg ut när vi ramade in sådderna  i en pallkrage, eftersom de baljor och tråg vi hade kanske inte var supersnygga. Vi tyckte att det såg prydligare ut helt enkelt. 

Sedan handlar tillgången lite om hur man skördar, för även där kan man få ut mer genom att skörda smart. Till att börja med, när plantorna sedan är 5-10 cm höga, ungefär som på bilden nedan, så skörda genom att klippa av hela småplantor för att skapa utrymme åt de plantor som lämnas, så att dessa skall kunna bre ut sig och växa vidare.  

salladsodling_1jpg

I nästa skede, när plantorna växer vidare skördar jag av de  yttersta bladen ett och ett och här ska man tänka på att inte ta allt från en och samma planta, utan fördela hur man skördar, så att plantorna  stimuleras att växa vidare. På det här viset får du ut väldigt mycket av en och samma planta. 

De grödor som passar för den här typen av odling är många. Man kan exempelvis så asiatiska mangold, blad, grön- och svartkål, plocksallat, spenat och många andra snabbväxande bladgrönsaker. 

Slutligen, det är lätt att bli för ivrig, så läxan är att så endast så den mängd man hinner och orkar ta hand om en tid framöver och sedan så nytt. Några balkonglådor kan ge en hel del och  säsongen för att så nytt är lång. Man kan gott och väl få skörd så sent som i november-december, beroende lite på var i landet man bor. Lycka till nu och gå ut och så! Men, glöm inte att vattna och prata med dina växter!