Hur man blir av med ogräs utan att röra en fena

Snart är våren här med spirande grönska och fågelkvitter! En del grönska brukar många dock tycka mindre om och kanske ska man fråga sig varför vi anser att vissa växter inte ska få finnas i en trädgård? 

I  boken The Garden Jungle av den brittiska forskaren och professorn i biologi, Dave Goulson kan man läsa om en bra lösning till hur man blir av med ogräset i trädgården och det handlar om att ändra synsätt. Om vi byter inställning till vad som hör hemma i en trädgård och börjar se på växter och örter för den nytta de gör, så upphör vissa växter att vara ogräs. Därmed har vi ett problem mindre att ta i tu med. I själva verket gör vi istället en miljöinsats , eftersom många vilda och ursprungliga örter utgör föda för insekter och djur. 

maskros_1jpgPå bilden ovan har vi en gammal bekant som knappast behöver någon närmare presentation, men som är något av en sinnebild för ett oönskat ogräs. Men maskrosor är i själva verket riktiga nyttoväxter! 

För det första: de är viktiga för pollinerande insekter och tillhör exempelvis binas favoritföda. Om grannarna har synpunkter så föreslås på sidan svenska bin att man helt enkelt förklarar att man matar bina. Vem kan argumentera emot det? 

För det andra: maskrosen är full av nyttigheter som vi mår bra av. I stort sett hela växten är ätlig, från knoppar,  till blommor, blad och rötter. Maskrosen har en imponerande halt av bland annat C-vitamin, D-vitamin, järn, kalcium, kalium och olika typer av B-vitaminer. Vill du veta mera om exakt näringsinnehåll, så hittar du mer information på kostdataprogram.se. Slutligen, den kan plockas hela säsongen, eftersom den producerar nya unga skott ända fram till hösten.

Maskrosor har inte heller alltid betraktats som ogräs, utan örten har också hyllats för sina medicinska egenskaper. Den anses  vara bra mot reumatism, leverbesvär och sägs även gynna matsmältning.

Om du vill äta maskrosblad eller andra vilda örter, se till att plocka unga och fräscha blad från plantor som ännu inte gått i blom. Skölj dem noga och låt dem gärna ligga runt en timme i kallt vatten. Ruska bort vattnet, skär dem tunt. Blanda ut bladen med andra salladsgrönsaker  eftersom de är ganska beska som de är. På bilden nedan ser du unga maskrosblad som är redo att blandas i en sallad. 


maskros_3jpg

Till sist, allt handlar om balans. Givetvis vill man ju kunna bestämma vad som växer i  rabatter och grönsaksland,  så inte annat tar över. Det är även självklart att man rensar man bort vissa växter till förmån för det man planterat. Men, utgår man från olika örters funktion, såsom i det här fallet maskrosen och att man är medveten om att det finns många nyttiga örter i våra trädgårdar, som exempelvis är  bra insektsmat, då kanske vi oroar oss mindre över att ha "fel" växter och rensar inte bort dem för sakens skull.

Lyssna gärna på Dave Goulson och hur man gör sin trädgård mer insektsvänligt i detta föredrag: how to make your garden a haven  För, ju fler växter vi lär oss mer om, ju färre ogräs har vi då kvar i våra trädgårdar. För övrigt, den snygga tekoppen i inlägget är drejad av keramikern Carin Nordling