Hur man blir av med ogräs utan att röra en fena

Snart är våren här med spirande grönska och fågelkvitter! En del grönska brukar många dock tycka mindre om, men förhoppningsvis går det att börja se det som vi kallar för ogräs på ett nytt sätt. 

I skrivande stund läser jag boken The Garden Jungle av den brittiska forskaren och professorn i biologi, Dave Goulson. Hans recept på hur man blir av med ogräset i trädgården är riktigt upplyftande. Om vi byter inställning till vad som hör hemma i en trädgård och börjar se på växter och örter för den nytta de gör, så upphör de ju att vara ogräs. Därmed har vi ett problem mindre att ta i tu med. I själva verket gör vi även en miljöinsats , eftersom många vilda och ursprungliga örter utgör föda för insekter och djur. maskros_1jpgPå bilden har vi en gammal bekant som knappast behöver någon närmare presentation, men som nästan är sinnebilden för ett oönskat ogräs och det finns ett antal växter som på samma sätt som maskrosor har kommit att betraktas som något oönskat. Men maskrosor är i själva verket riktiga nyttoväxter! 

För det första: de är viktiga för pollinerande insekter och tillhör exempelvis binas favoritföda. Om grannarna har synpunkter så föreslås på sidan svenska bin att man helt enkelt förklarar att man matar bina. Vem kan argumentera emot det? 

För det andra: maskrosen är full av nyttigheter som vi mår bra av. I stort sett hela växten är ätlig, från knoppar,  till blommor, blad och rötter. Maskrosen har en imponerande halt av bland annat C-vitamin, D-vitamin, järn, kalcium, kalium och olika typer av B-vitaminer. Vill du veta mera om exakt näringsinnehåll, så hittar du mer information på kostdataprogram.se. Slutligen, den kan plockas hela säsongen, eftersom den producerar nya unga skott ända fram till hösten.

Maskrosor har inte heller alltid betraktats som ogräs, utan örten har också hyllats för sina medicinska egenskaper. Den anses  vara bra mot reumatism, leverbesvär och sägs även gynna matsmältning.

Slutligen,  såhär kan du få i dig nyttigheterna i maskrosblad. Blanda ut dem med andra salladsgrönsaker och plocka unga blad från plantor som ännu inte gått i blom. Skölj dem noga och låt dem gärna ligga runt en timme i kallt vatten. Ruska bort vattnet, skär dem tunt. På bilden nedan ser du unga maskrosblad som skall blandas i en sallad. 


maskros_3jpg

Slutligen, det finns många fler vilda ätliga örter i våra trädgårdar och sådana som  har andra bra egenskaper, som att vara insektsmat. Ju fler vi lär oss mer om, ju färre ogräs har vi kvar i våra trädgårdar. Lyssna gärna på Dave Goulson och hur man gör sin trädgård mer insektsvänligt  i detta föredrag: how to make your garden a haven