Hummus- en rörande bra röra

Jag samlar på växtbaserade recept och försöker hela tiden lära mig mer och testa nytt. Det är inte bara gott och spännande. Genom att äta mer växtbaserat kan man aktivt motverka klimatförändringar, så syftet med recepten är helt enkelt att ge och få inspiration till en hållbarare kost. Läs gärna mer i ett tidigare inlägg.  

En av mina absoluta favoriter är hummus. Hummus är en röra gjord av kikärtor och lite till. Den är enkel att göra själv och kan göras av färdigkokta eller torkade kikärtor. Hummus är en god röra som passar till många maträtter och ingredienserna är nyttiga med en massa bra näringsämnen och gör du din egen så blir det även rentav löjligt billigt. 

hummusjpg

Det tvistas om varifrån hummus kommer och många länder i Mellanöstern åberopar röran som sin egen. Det exakta ursprunget kan vara svårt att veta eftersom kikärtor tydligen är en av de tidigaste grödorna man odlat.  Sedan, observera att det krävs matberedare eller mixerstav för detta. Jag brukar laga dubbel- eller trippelsats och frysa in det vi inte äter inom ett par dagar.

Ingredienser för fyra personer

 • 4 dl kokta, gärna skalade kikärtor
 • 1 msk citronsaft (smaka av)
 • 2-3 msk tahini (sesampasta) jag föredrar slät, ljus sesampasta
 • 1 vitlöksklyfta (smaka av)
 • En knivsudd chiliflakes eller chilipulver (smaka av)
 • 1 grönsaksbuljongtärning utspädd i 2 dl vatten att spä med

Instruktioner:
Om du lagar av torkade kikärtor följ receptet från 1, om du lagar av konserverade kikärtor så följ receptet från 4.
 1. Blötlägg kikärtorna i 12-24 timmar
 2. Avlägsna skalen genom följande procedur:  Tillsätt  ca 1,5 tsk bakpulver  till 4 dl blötlagda kikärtor.
 3. Fräs de blötlagda kikärtorna i en kastrull tillsammans med bakpulvret och rör om  i några minuter så allt blir ordentligt genomvärmt. Efter några minuter, skölj igenom ärtorna tre omgångar  i kallt vatten och gnugga kikärtorna ordentligt mellan händerna, så lossar de flesta skalen. Det här steget är frivilligt, men skalen kan vara hårdsmälta och hummusen blir krämigare genom skalningen. Jag hittade  knepet på youtube, hos America's test kitchen i följande video
 4. Koka kikärterna efter anvisningar på förpackningen
 5. När kikärterna är mjuka (efter ca 1-1,5 timmar)häll av vattnet och låt svalna
 6. Ta fram en matberedare eller mixer
 7. Lägg i en del av citronsaften tillsammans med  tahinin i mixerskålen och blanda. 
 8. Smaka av om blandningen har tillräckligt med syra. Om inte, tillsätt mera citron och kör lite till. 
 9. Tillsätt  kikärtorna, en skalad vitlöksklyfta samt chili (smaka av chili!) och kör mixern på hög hastighet.
 10. Skrapa ner allt som hamnar på sidorna ner i skålen igen med en spatel.
 11. Späd försiktigt med buljongen så att röran får en fluffig konsistens.
 12. Smaka av med salt och peppar. 
 13. Lägg upp på ett fat och ringla lite olivolja över. Pitabröd är ju det klassiska brödet från mellanöstern att doppa i denna röra, men tunnbröd bakad på kornmjöl passade väldigt bra. (Obs! Vi köpte tunnbröd och bakade inte själva)
Sist och slutligen,  hummus håller sig fräscht några dagar i kylskåpet och fungerar bra att frysa in och håller sedan någon månad. Det här  är också ett bra pålägg på bröd, en perfekt dipp till grönsaker och snacks eller som tillbehör till ugnsbakade grönsaker m.m.