Hemligheten bakom en stor basilikaskörd

Om jag bara fick odla en gröda så skulle det nog bli basilika. Smaken är helt enastående och att kunna slösa med basilika är en lyx. Det är dock dyrt att köpa i affären, men som tur är, lätt att odla. En planta levererar mängder av blad med de rätta förutsättningarna  ljus, värme, vatten och näring. Den stora hemligheten ligger ändå i att man hela tiden skördar medvetet och beskär plantan på en och samma gång. 

Men, för att få bra skörd så skall man se till att plantan blir så buskig som möjligt och grenar sig åt sidorna, ungefär som den på bilden nedan. Nyper man blad här och var, vilket kan vara frestande att göra, istället för att ta de översta skotten, blir resultatet lätt en hög planta som är kal nedtill.
IMG-8812JPG

Börja skörda när plantan är ungefär 15 centimeter hög. Första gången du skördar så klipp av toppskott så att du har minst två bladpar kvar nedtill. När plantan sedan växer, fortsätt att ta toppskotten så att två till tre bladpar återstår. Ibland, som på bilden nedan, så har plantan rännt iväg lite väl mycket och då är det dags att klippa ner den ordentligt, nästan ner den till nedersta bladparet.
IMG-8814JPGPå nästa bild är det samma planta som på föregående bilden nedan och den ser ju onekligen ynklig ut, men tro mig, den kommer visa uppskattning och svara på behandlingen med många nya blad. 
IMG-8811JPG

Om plantan går i blom går energin till annat än produktion av goda blad. Därmed, klipp av blommande skott med en gång.
IMG-8813JPG

Som sagt, beskärning är A och O! Det är en lång och mödosam väg som har gett mig insikterna. Sedan, hos oss växer plantorna i ett soligt fönster inne och en del har jag haft sedan september förra året. De som är inomhus odlas hydroponiskt, i vatten och näringslösning. Men, snart komma det finnas basilika i växthuset,  i samling med tomater.  Det går inte att ha för mycket basilika! Nästa inlägg kommer handla om hur du kommer igång och odlar basilika!