Hatad monsterplanta och vitaminrik medicinalväxt

Den här skönheten heter parkslide och har ett synnerligen befogat dåligt rykte på grund av sitt ohämmade beteende.  Nya plantor bildas av minsta fragment och växten trivs i alla tänkbara miljöer.  Dessutom, försöker man bli av med växten och jämna plantorna längs med marken, så tittar nya halvmeterhöga skott kaxigt upp en vecka senare. 

Till råga på det, totalutrotningsmedel såsom round up rår inte på den. På vissa håll i kan det vara omöjligt att sälja en fastighet om växten finns i  trädgården. Så, om du råkar drömma om en egen planta där hemma, så läs först vidare  här om några villaägares brottningsmatch med växten. Dessutom är växten listad bland invasiva arter, så man skall absolut inte sprida den.
parkslide_1jpg

Men, växtens medicinska egenskaper är anmärkningsvärda. Den innehåller resveratrol, en substans som anses ha en anti-åldrande effekt på oss. Den är antibakteriell och anses vara verksam mot borrelia.   

Parkslide är allmän runtom i Asien och har använts i tusentals år.  "I Japan äts den som Sansi, ett samlingsnamn för många vilda ätliga grönsaker som användas i matlagningen". I  Asien anses den inte invasiv och det beror på att den har naturliga fiender där som gör att den  lever  i samklang med omgivningen. 

Parkslide är lätt att känna igen. Skotten som kommer upp på våren påminner om sparris till utseendet. Bryter man av dem är de lätt ihåliga. Det gäller att skörda när skotten är unga, innan stjälkarna börjar få blad. Efter det blir de  snabbt träiga. För att ta reda  på om de fortfarande är mjälla så kan prova att bryta av skotten. De är goda att äta så länge de ger ifrån sig ett poppande ljud när man bryter av stjälken. 

parkslide_2jpg
Vitaminrik smoothie för 1-2 personer

Först ett varningens ord: Om du tillreder parkslide, så häll kokande vatten över allting som varit i kontakt med växten. Jag lägger allt rens i en kastrull och häller på kokande vatten från en vattenkokare. Även rester från glas och mixerskål hamnar där. Minsta fragment kan rota sig och parkslide är inget du vill ha vare sig  i avloppsrören eller i trädgården. 

Men, vill du åt vitaminerna, så kanske det ändå är värt det extra besväret, eftersom den här smoothien är väldigt fräsch och god. Sedan, stänglarna håller bra i kylen och likaså i frysen. 

 • 1 dl   parkslide, fint skuren
 • 1dl    blåbär, hallon, vinbär, jordgubbar eller vad du får tag i
 • 1       banan
 • 2-3 dl havremjölk el liknande
 • (1-3 cm skalad färsk ingefära)
 • (ev 3 blötlagda dadlar)


Instruktioner:
 • Lägg ingredienserna i en mixer eller matberedare
 • Kör tills alla ingredienserna har finfördelats jämnt. 
 • Om smoothien är alltför trögflytande, tillsätt mera vätska. 
 • Häll upp i glas och njut.
 • Se till att alla redskap och kärl som kommit i kontakt med växten doppas/sköljs noga med kokande vatten.

Slutligen, smaken på parkslide påminner om rabarber, så den går utmärkt att använda som ingrediens  i pajer istället för rabarber