Härlig färggrann Gazpacho med kimchi

Gazpacho är en färggrann och härlig soppa och därför tycker jag att den passar lite extra bra att servera till påsk. Men, va, ska man äta den kall? Svaret är ja. En wikipediasökning anger att "Gazpacho är en soppa med grönsaker som traditionellt serveras kall". Den anses komma från Andalusien, men rättens ursprung är omtvistat.

Sedan, meningarna går isär om huruvida kall soppa är gott eller inte, men ärligt talat, fräschören skulle gå helt förlorad om man skulle börja värma ingredienserna! 
IMG-7037jpg

I en klassisk Gazpacho ingår vinäger för att ge syra, men i egenskap av Kimchiälskare så var jag ju bara tvungen att använda Kimchi istället. Resultatet smakade otroligt gott och dessutom  inbillar jag mig att kimchi, med alla sina mjölksyrebakterier, skulle kunna vara möjligen något mer hälsobefrämjande än vinäger. Och, du som möjligen undrar vad kimchi är, så läs mer här! Sedan, poängen är ju att få i sig mjölksyrade grönsaker, så exempelvis surkål borde vara supergott i det här receptet. 

Ytterligare en fin sak med kall soppa  är att det är lätt att tillreda och den passar lika väl  till att servera under en vardagsmiddag en varm dag som att servera i shotglas som tilltugg vid bjudningar. 

Ingredienser för fyra personer
1    kg mogna, goda tomater
1    Paprika
2    Salladslökar
1-2  Klyftor vitlök
1    Bit gurka
2 dl Kimchi med spad
Chili, färsk eller torkad (smaka av)
100 gram gott, ljust bröd
2-3 msk olivolja
Tomat- eller grönsaksjuice att spä med
Salt
Koriander eller persilja

Instruktioner:
  • Skölj och putsa samtliga ingredienser och skär dem i bitar.
  • Skär bort kanterna på brödet och blötlägg den i tomatjuice 
  • Ställ undan en halv salladslök, en bit paprika, 5 cm gurka, samt några matskedar kimchi. 
  • Kör övriga ingredienser till puré i en blender eller matberedare. Beroende på hur du vill ha konsistensen i din soppa, kör du den grov eller slät. 
  • Vill du ha soppan extra slät kan du pressa den genom en sil, men jag gillar en lite rustik konsistens, så jag gör aldrig det.
  • Om soppan blir för tjock, späd den med lite ekologisk grönsaks- eller tomatjuice 
  • Ställ soppan i kylen i minst en timme, men låt den helst stå över natten

Vid servering, dekorera med exempelbis groddar, finskuren salladslök,  paprika, gurka, persilja eller koriander. Droppa generöst med olivolja över soppan vid servering!