Gurktankar

Jag hör ofta att gurka inte innehåller näring i större omfattning, med argumentet att den ju består till 99% av vatten. Det är en märklig myt som biter sig fast och som dessutom inte  stämmer. 

Gurka är superfood i ordets rätta bemärkelse och har en hel massa fina hälsofördelar. Den sägs ge fräsch andedräkt, den skall fungera som vätskeersättning och kan  hjälpa till med att återställa vätskebalansen, i synnerhet om det blev ett glas för mycket kvällen innan. Gurka är också mättande, så om du har behov av att småäta, så knapra gurka för all del.

Den är värdefull och mångsidig från näringssynpunkt och en vitamin den har en hög halt av är K, som är viktig för blodets koagulering samt för hälsan i vår benstomme. Utöver detta så innehåller den ämnen som anses motverka många sjukdomar, såsom exempelvis cancer.

Men, det kan finnas höga halter av bekämpningsmedel i gurka, enligt den amerikanska sidan livescience.com. Men odlar man själv, då vet man vad man får i sig och annars är det ju vettigt att köpa ekologiskt odlad gurka.

Vad odling beträffar så behöver gurka förkultiveras inomhus och den kräver värme, vatten, näring och kärlek. Men, den är kul att odla, för den har en enorm växtkraft och kan dessutom ge galet mycket skörd om förutsättningarna är goda. 

För vår del så blev det några olika sorter i år och här kommer några ord om de som blev våra favoriter.

1: Arboga vit är en ny bekantskap och den har nog kommit för att stanna! Plantan har en enorm växtkraft, de nästan vita frukterna är jättefina och den är krispig och välsmakande. Jag gissar även att den borde gå bra att mjölksyra. 
IMG-7741jpg

2: Slanggurkan Shintokiwa har vi odlat i flera år och det kommer vi fortsätta med. Plantan växter glatt och är produktiv, gurkorna är mörkt gröna och smaken är komplex och nötig. Jättesnygg och jättegod helt enkelt!
IMG-7743jpg

3: Slutligen, den runda äppelgurkan Richmond Apple är ändå säsongens prisvinnare! Den har allt: Den är vacker med sina gröna toner, den är saftig, välsmakande och krispig och den producerar mängder med äppelstora gurkor! Om du enbart ska ha en enda gurka, välj denna!
IMG-7742jpg
Dessa tre gurksorter fortsätter vi med nästa år och jag tar gärna emot tips på andra roliga och spännande gurksorter. Vilken är din favorit? 


Till sist: fatet i inlägget kommer från keramikern Carin Nordling