Fyra recept med maskrosor

Maskrosor är inget de flesta vill ha i sin trädgård och det finns allehanda verktyg att lägga pengar på för att bli av med dem. Saken är dock den att de gör nytta i naturen exempelvis genom att pollinerande insekter behöver dem. Maskrosor är dock inte bara bra för insekter, utan även för oss människor. De innehåller en stor mängd vitaminer och de är inte bara ruskigt nyttiga utan även användbara i matlagning. Men, du kan även använda dem till jordförbättring. Om detta låter bra, så läs vidare!

1: Grekisk vild grönsakspaj eller horto pita

maskrospajjpg

Det här är en bra och lyxig paj och eftersom jag är lite lat, har jag köpt färdig filodeg. Dock kan ju pajen givetvis göras som en vanlig matpaj, med vanlig pajdeg. 

Om man skall plocka blad är det bra att göra det tidigt på dagen. Innan morgonkaffet tar jag en tur,  medhavandes sax, gummihandskar och en plastkasse, och beger mig ut på jakt efter gröna blad till pajen. Observera att det är viktigt att alla blad är unga och spänstiga. Var kräsen i ditt val av råvara. När du kommer hem sköljer du dina blad noga och förpackar dem in i kylen, såvida du inte ska tillaga dem direkt.

Givetvis kan man byta ut de vilda ingredienserna mot mycket annat. Några exempel är  spenat, grönkål, mangold eller svartkål. Huvudsaken är att mängden gröna blad stämmer, sedan är det mindre viktigt vilken typ av blad det är. Just nu växer det så det knakar och vi hinner inte med helt i svängarna, så att göra paj är ett bra sätt att använda blast från grönsaker som får för sig att gå i blom, såsom rädisblast, majrova, asiatiska blad eller rucola. Se bara till att de inte hunnit bli träiga.


Ingredienser till horto pita

  1. Ca 600 gram sköljda och rensade gröna blad. Exempelvis maskros, maskrosknoppar, spenat, kirskål, nässlor, grönkål.
  2. 1 liten purjolök
  3. 1 liten gul lök
  4. 1-2 klyftor vitlök
  5. 300 gram fetaost
  6. 1 ägg (kan uteslutas)
  7. 1dl grädde (kan uteslutas)
  8. 1 pkt filodeg (ca 250 g)
  9. smör
  10. Salt och peppar (smaka av)

Börja i god tid i förväg med att tina filodegen, läs instruktionerna på paketet.  

Hacka gul lök och vitlök och fräs dem mjuka i olivolja. Hacka purjolöken och tillsätt den i lökröran och stek tills purjon blivit lite blank. Tillsätt de sköljda och hackade grönsakerna och stek dem mjuka tillsammans med lökröran. Ställ åt sidan. Mosa fetaosten och blanda ihop den med grönsakerna.

Sätt på ugnen på 180 grader

Ta fram en pajform och smörj den. (Min har en diameter på 30 cm)

Varva filodegsarken i formen. Häll smält smör eller olivolja mellan degarken. Observera att filodeg torkar fort, så de ark som hänger över kanten på formen kan hållas fuktiga genom att täckas med en fuktig handduk.

Spara lite deg så du kan lägga ett lock över pajen

Grädda i ugn ca 40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

Medan pajen är i ugnen, gör en god sallad, gärna med mycket tomat.

Servera pajen när den har svalnat lite. Den skall ätas varm, men inte het.

2: Stekta maskrosknoppar
maskros_2jpg

Här följer en aptitretare som inte går av för hackor. Det här med maskrosknoppar är något jag inte kan få riktigt nog av! Blomknopparna är fullkomligt delikata! När du skördar, klipper du  knoppen strax under fästet. Skölj noga, som alltid.  Den här rätten passar bra att blanda i sallader eller att ha som tillbehör till annat. 

  1. 3 dl maskrosknoppar
  2. ½ dl pinjenötter eller finhackade valnötter
  3. 1 msk olivolja
  4. En liten klyfta vitlök
  5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite pressad citron

Hetta upp olivolja i en stekpanna och skär vitlöken i ett par skivor. Tanken är att vitlöken  ger smak åt nötterna och knopparna under stekningen, men att du plockar ut den före servering.

Fräs och rosta maskrosknopparna och nötterna snabbt på hög värme i samma panna. Knopparna skall bli blanka och mörkgröna, nötterna ska få färg. Servera med en gång! 


3: Jordförbättring av maskros och annat ogräsrens med bokashifermentering

maskros copyjpg

Jag rensar mängder med maskrosblommor och blad just nu, för trots att de är fina och nyttiga växter, så kanske man ändå vill hejda deras framfart. Det blir mycket grönt avfall och det brukar inte rekommenderas att man lägger avfall från så här invasivt ogräs i komposten.

Men, om du komposterar med bokashimetoden, så bryts avfallet ner i en liknande process som när vitkål blir surkål och ingen växt har någon växtkraft kvar efter en sådan behandling. Den här hinken innehåller blandat matavfall och maskrosor. Läs gärna mer om hur jag tar hand om grönsaks- och matavfall med bokashi.  

Dessutom, eftersom det växer så det knakar på min lilla plätt, så planerar jag att fermentera ogräsrester i en stor plastsäck. Väntar bara på att få hem en beställning av en aktivator för att få igång processen. Mer om detta kommer i ett senare inlägg.


4: Maskrosblad i sallad:

Späda maskrosblad passar utmärkt att blanda med andra blad  i grönsallad för att ge sting