Fyll frysen med pesto!

Min lilla trädgård producerar just nu i denna värme helt vansinniga mängder med blad från några av mina favoritgrönsaker, nämligen basilika, persilja och svartkål.

Ett bra sätt att skörda godsakerna är att göra pesto.  Det fina med pesto, förutom att det är så gott, är även att det går bra att frysa in. Peston håller minst några månader i frysen och längre än så lär knappast behövas, för den kommer snabbt ta slut. Hursomhelst, jag gör dubbla och trippla satser och fryser in i burkar som rymmer ca 2,5 dl. Det är lagom mängd i vår familj, men det är bra att tänka till vad som passar ens egen situation. Är man ett enmanshushåll  kanske portionsförpackningar på 1 dl är lagom.

pestojpg
Här är vårt recept på pesto:

4-5 dl  gröna blad. Jag kör en blandning av det trädgården bjuder på, såsom basilika, persilja, svartkål, mynta... Prova dig fram och hitta din favoritblandning!

En-två  vitlöksklyftor,

1 dl pinjenötter, valnötter eller mandlar

1 dl riven parmesan eller annan stark, lagrad ost. Om du hoppar över ost, lägg i lite mera nötter.

1 dl olivolja

Svartpeppar

Lite citronsaft (kan uteslutas)

Några droppar tabasco eller lite färsk chili (kan uteslutas)

½  tsk salt

Lägg alla ingredienser i en food processor och kör tills det blir en jämn smet. Du kan också mala ingredienserna i en mortel, men det är förstås mer arbetskrävande.

Sedan, det här med smak är helt beroende av vad man gillar. Därför är det viktigt att krydda försiktigt från början och provsmaka sig fram tills att man är nöjd med resultatet, på det viset får du den balans i smakerna som du själv vill ha, varken för salt eller osalt, varken för starkt eller för mesigt.

Här är några idéer för hur  använda pesto: 

  • Till pasta, med skivade tomater och gärna med lite mozzarella eller stekt halloumi.
  •  En klick i en soppa 
  • På bröd med tomatskivor och skivor av mozzarella. Bästa utflyktsmackan!
  • Ugnsbaka grönsaker och servera med en klick.

Slutligen, jag har skrivit tidigare om pesto, så vill du veta mer, så läs gärna vidare http://hobbyherbalist.com/blog/skörda-sköna-gröna-blad-och-gör-pesto
basilikajpg