Frosseriuppmaning till folket!

I år ser det ut att vi får en hygglig skörd av svarta vinbär och om du också har lyckan att själv ha tillgång till dessa bär, så ät och frossa av hjärtans lust nu när de är färska. Om vi får ett överskott här i huset, så hamnar det i frysen. Jag vill gärna understryka att nu pratar vi superbär! 100 gram färska bär ger dig mer än 300% av daglig rekommenderad dos av C-vitamin. Utöver C-vitamin så får du också i dig en rejäl dos av andra nyttigheter, såsom A-vitamin, fibrer och antioxidanter. Vill du veta mer så kika här.


Bästa sättet att få i sig färska bär, enligt mig, är ju att gå ut och äta direkt från busken, men det finns andra bra sätt , såsom exempelvis en smoothie och det här receptet är mitt svar på en perfekt frukostsmoothie. Du kan givetvis använda andra bär, du kan lägga till mera gröna blad. Känn efter vad du tycker verkar gott och prova dig fram till din ultimata favorit. 


Jag har också använt på röda vinbär på samma sätt och det blev väldigt gott. De röda är kanske inte riktigt lika vassa i C-vitaminhalt som sina svarta kusiner. 100 gram ger  68 % av daglig rekommenderad dos av C-vitamin, men de vinner över apelsiner, som ger 66 % C vitamin av dagsbehovet på samma mängd. För övrigt, det finns vita vinbär och som jag förstår är de bara en variant av de röda. Till sist, den som inte har tillgång till underverken i trädgården rekommenderas skörd från butikens frysdisk. Där kan man dessutom ofta hitta ekologiska bär till hyggligt pris.

svvsmoothiejpg

Smoothie  för två

1-2 dl svarta, röda eller vita vinbär. (Eller andra goda bär)

1 banan

2-3 dl havremjölk el liknande

3 blötlagda dadlar

1 msk sesamfrö

1-3 cm skalad färsk ingefära

Några myntablad


Lägg dadlar och sesamfrö i blöt kvällen innan. Häll vatten över dem så de täcks med god marginal. Ställ glaset/ koppen i kylen över natten. Häll inte bort något vatten, utan allt ska sedan med i smoothien.

Lägg ingredienserna i en mixer eller matberedare och kör tills alla ingredienserna har finfördelats jämnt. Om smoothien är alltför trögflytande, tillsätt mera vätska. Häll upp i glas och njut på en gång. Du kan behöva skrapa ner ingredienser som skvätter upp längs väggarna på mixerskålen.


Till sist: De vackra ovala faten i huvudbilden kommer från keramikern Carin Nordling och vill du veta mer så gå in på  http://carinnordling.wordpress.com