Frösådd inomhus i januari

Såhär ser det ut i januari hos oss.  Marken är täckt av ett tjockt snölager,  ute är det minusgrader och än är inte våren här. Vi befinner oss i zon 2, i utkanten av Södertälje. 

IMG-0017JPG
Det fullkomligt kliar i mina odlingsfingrar. Då är det tur att man kan börja så så smått och det ger ju en trevlig försmak av våren. De grödor man sår nu är sådana som behöver en lång utvecklingstid och som annars inte skulle hinna mogna. I januari sår jag paprika, chili, auberginer, rotselleri och purjolök.

Det blir tre  sorters chili:
Anaheim, Beaver Dam och Aji Lemon Drop . Den sistnämnda är medelhet och de andra milda. Vi gillar dessa i köket i all möjlig matlagning och vi torkar även en del till pulver. Skulle tro att vi driver upp två-tre plantor av varje sort. Det går inte åt några jättemängder och plantor inomhus har en benägenhet att ta stor plats framåt vårkanten.

Två sorters paprika:
Esktaza och Korosco. Runt 8-10 paprikaplantor räcker nog för oss. Paprika är för övrigt bra att odla själv om man kan, eftersom den tydligen är bland en av de mest besprutade grödorna.

Aubergine: I år blir det en sort, Diamond. Den ger tjocka, avlånga, faktiskt lite korvlika, djupt blålila goda frukter. Aubergine är gott att grilla eller att göra röror av och går bra att frysa. Tänker mig tio plantor med auberginer.

Purjolök
Purjolök börjar jag så i januari och det blir mer i februari och mars. Purjo är bland de bästa och tåligaste grödor som finns och alla som har plats i sin trädgård borde odla den. Jag sår  purjo i pluggbätten och sår 4-5 frön i varje plugg.

Rotselleri:
Den rotselleri vi odlat själva, Di Verona,  har varit otroligt god. Men, under två års tid har jag lyckats förfrysa nästan hela skörden. Den frös fast med de första minusgraderna och det blev såpass kallt en period att allt förfrös och blev en enda blaskig hög. Det kommer inte hända igen! I år, 2023, tar jag in skörden i tid. Gör om- gör rätt.

Detta behövs för tidiga sådder:
När man sår tidigt så måste man skapa bra förutsättningar inomhus. Det behövs ljus, planteringskärl, jord, vatten och givetvis kärlek. 

Ljus:
För att driva upp plantor inomhus före mitten av mars behövs extra belysning. Utan tillräckligt med ljus kommer plantorna annars växa sig långa och rangliga och det är ju  stabila och kraftiga exemplar man vill ha.

Belysning kan man ordna billigt och man kan också betala en förmögenhet. Man kan säga att det här med växtljus är lite av en djungel. Hemma hos oss har vi fastnat för  lysrör T5 från Biltema. Det gäller även att inte ha ett alltför långt avstånd mellan plantorna och tillskottsljuset. För att justera avståndet så använder jag alla slags knep, som du ser på bilden. 

IMG-0020JPG

Kärl:
De kärl du ser på bilden är dels pluggboxar med plats för 49 småplantor och dels småkrukor. Här finns en uppsjö av olika produkter och jag tänker att det är klokt att prova sig fram. Jag återanvänder en hel del förpackningsmaterial. Man tager vad man haver helt enkelt.

Jord:
Man kan använda färdig såjord. Den är lättast att hantera till den här typen av odlingslådor med små pluggar, eftersom den är  finfördelad. En annan faktor är att den inte innehåller mycket gödning, vilket är bra i början, då fröet innehåller den näring som behövs åtminstone i några veckor. För mycket gödning kan även innebära att plantor ränner iväg på höjden och blir klena. Målet är ju att få så robusta småplantor som möjligt, som sedan tål utplantering.

Vatten: småplantorna behöver passas med vatten, vilket innebär att  de varken får övervattnas eller torka ut. Vattna försiktigt och gärna underifrån. 

Gödning:
Efter att plantorna spirat och börjat växa kommer de få någon form av gödning, exempelvis lakvatten från bokashi eller någon av flytande näring. Det enklaste och billigaste är ju guldvatten eller kiss och det luktar inte om man späder ut enligt följande: 1 del guld till 9 delar vatten. Givetvis kan man köpa flytande näring, men se upp med vad du använder, eftersom det under de senaste åren har det förekommit giftiga ämnen i just ekologisk växtnäring och folk har fått sina plantor förstörda. Dock har jag  läst är att Algomins flytande ekologiska näring är säker att använda, så kommer jag köpa något så blir det den. Och om du undrar över eventuella gifter i växtnäring, så har du en länk här

Omplantering: 
När man försår inne, speciellt såhär tidigt, så kommer alla  grödor  behöva planteras om  till större odlingskärl innan slutlig utplantering. När är det då dags att plantera om? Jo, när det blir trångt i krukan och rötterna börjar komma ut. Vid varje omplantering, välj odlingskärl som är något större än tidigare, så att rötterna får utrymme att växa. 


IMG-0021jpg

 Hoppas det här gav dig inspiration till att sätta lite frön och förodla lite godsaker inför kommande säsong.