Frösådd inomhus i januari

Det är 17 januari idag. För en vecka sedan såg det ut såhär. Marken var täckt av ett tjockt snölager, nu har det smält bort, men ute är det minusgrader och än är inte våren här. Vi befinner oss i zon 2, i närheten av Södertälje. 

IMG-0017JPG
Som tur är så kan man så en del inomhus redan nu och det ger ju en trevlig försmak av våren. De grödor man sår nu är sådana som behöver en lång utvecklingstid och som annars inte skulle hinna mogna.

För att det ska bli riktigt bra så är det är en rad faktorer som krävs:
Tillräckligt med ljus, jord, planteringskärl och någon form av gödning några veckor efter at de grott. Och givetvis behöver småplantorna passas med vatten, vilket innebär att  de varken får övervattnas eller torka ut helt. 

Växtbelysning:
För att driva upp plantor inomhus före mitten av mars behövs belysning. Utan tillräckligt med ljus kommer plantorna annars växa sig långa och rangliga och det är ju  stabila och kraftiga exemplar man vill ha.

Belysning kan man ordna billigt och man kan också betala en förmögenhet. Man kan säga att det här med växtljus är lite av en djungel. Hemma hos oss har vi fastnat för  lysrör T5 från Biltema. Det gäller även att inte ha ett alltför långt avstånd mellan plantorna och tillskottsljuset. För att justera avståndet så använder jag alla slags knep, som du ser på bilden. 

IMG-0020JPG

Kärl:
De kärl du ser på bilden är dels pluggboxar med plats för 49 småplantor och dels småkrukor. Här finns en uppsjö av olika produkter och jag tänker att det är klokt att prova sig fram. Jag återanvänder en hel del förpackningsmaterial.

Jord:
Man kan använda färdig såjord. Den är lättast att hantera till den här typen av odlingslådor med små pluggar, eftersom den är  finfördelad. En annan faktor är att den inte innehåller mycket gödning, vilket är bra i början, då fröet innehåller den näring som behövs åtminstone i några veckor. Mycket gödning kan även innebära att plantan ränner iväg på höjden och blir klen. 

Gödning:
För de plantor som spirar nu kommer jag om några veckor börja ge någon form av gödning, exempelvis lakvatten från bokashi och någon form av flytande näring. Det enklaste och billigaste är ju guldvatten eller kiss och det luktar inte om man späder ut enligt följande: 1 del guld till 9 delar vatten. Givetvis kan man köpa flytande näring, men se upp med vad du använder, eftersom det under de senaste åren har det förekommit giftiga ämnen i just ekologisk växtnäring och folk har fått sina plantor förstörda. Dock har jag  läst är att Algomins flytande ekologiska näring är säker att använda, så kommer jag köpa något så blir det den. Och om du undrar över eventuella gifter i växtnäring, så har du en länk här

Omplantering: 
Alla grödor nedan kommer behöva planteras om  till större odlingskärl innan slutlig utplantering. När är det då dags att plantera om? Jo, när det blir trångt i krukan och rötterna börjar komma ut. Då planterar man om i odlingskärl som är några cm större, så att rötterna får utrymme att växa. 

Men nu till det roliga. Nu ska du få höra vad jag sår nu i januari: 
Tre  sorters chili:
Anaheim, Beaver Dam och Aji Lemon Drop . Den sistnämnda är medelhet och de andra milda. Vi gillar dessa i köket i all möjlig matlagning och vi torkar även en del till pulver. Skulle tro att vi driver upp två-tre plantor av varje sort. Det går inte åt några jättemängder och plantor inomhus har en benägenhet att ta stor plats framåt vårkanten. 

Två sorters paprika:
Esktaza och Korosco. Har inte provat dessa sorter förut, så det ska bli spännande.  Runt 8-10 paprikaplantor räcker nog för oss. Paprika är för övrigt bra att odla själv om man kan, eftersom den tydligen är bland en av de mest besprutade grödorna. 

Två sorters aubergine:
Diamond och Wenta. Diamond ger tjocka, avlånga, faktiskt lite korvlika, djupt blålila goda frukter. Den andra sorten heter Wenta och har långsmala frukter. Fröna från båda sorterna har redan grott, så det är många plantor på gång. Aubergine är gott att grilla eller att göra röror av och går bra att frysa. Tänker mig tio plantor med auberginer.

Purjolök
Purjolök börjar jag så i januari och det blir mer i februari och mars. Purjo är bland de bästa och tåligaste grödor som finns och alla som har plats i sin trädgård borde odla den. Jag sår  3-4 frön i varje plugg i brättet. 

IMG-0021jpg
Rotselleri:
Rotselleri kommer jag så de närmaste dagarna. Frön är beställda och väntas med posten i skrivande stund.
 
Hoppas det här gav dig inspiration till att sätta lite frön och förodla lite godsaker inför kommande säsong.