Fantastisk färgglad vintersallad

Den här veckan bjuder jag på senaste nytt inom favoritsallader. Den här lärde jag mig nyligen och sedan dess slinker en låda ofta med mig till jobbet i lunchmatlådan. Den lämpar sig bra att göra som större sats eftersom den är hållbar. Det är både praktiskt och lyxigt att ha färdig sallad att  ta fram ur kylen. På det sättet blir det även lite mindre kånkande och när man gör en stor sats  på en gång minskar även tiden man måste lägga på matlagning.

Receptet kommer från början från min vän Hazel, dietist och inbiten matentusiast, bosatt utanför Auckland på nya Zeeland. Receptet är Hazels variant och den är populär inom hälso-orienterade matkretsar lite här och var i världen. Den här varianten kommer från en kokbok som är utgiven av hälsokafeet Revive och jag har sedan i min tur modifierat receptet ytterligare och jag hoppas att du också gör det. 

Min modifiering består i att jag blötlägger de solroskärnor som ingår i salladen. Dessutom blötlägger jag russinen istället för att koka dem. Men, du får alltså både min variant och originalet. Jag rekommenderar  förstås min variant, eftersom solroskärnorna blir väldigt krispiga och mjälla i smaken efter blötläggningen och förhöjer salladen. Här, se så goda de ser ut:

rodbetssallad_1jpg

Slutligen, utöver att vara supergod, så är den här salladen även ett riktigt praktexempel på väldigt hållbar mat, som till huvuddelen kan göras av ingredienser som inte behöver importeras. Den är dessutom så god att det inte kommer inte bli någonting över och skulle något ändå bli det, så håller den, som sagt, sig fräsch  i kylen i flera dagar.


Ingredienser

4 morötter

2 medelstora rödbetor eller tre-fyra små

1 dl solroskärnor 

1 dl sultanrussin

10 blad färsk mynta

1 dl hackad bladpersilja


Dressing

3/4 dl äppeljuice eller saften från en apelsin

1 msk balsamvinäger eller äppelvinäger eller citronsaft

1-2 msk olivolja

1 tsk salt


Hobbyherbalistens variant:

  • Blötlägg solrosfröna i ungefär ett dygn genom att täcka dem med kallt vatten. Skölj gärna någon gång och skölj innan du tillsätter dem i salladen.
  • Blötlägg russinen, men kortare tid än solroskärnorna, tex över en natt och när de svällt, häll av vattnet och förvara i kylen tills det är dags att göra sallad.

Ursprungsreceptet:

  • Koka russinen i några minuter så de blir mjuka. Häll av vattnet.
  • Skala morötter och rödbetor. Riv dem på ett medelgrovt järn och se även till att ta vara på all saft. 
  • Hacka myntabladen och persiljan grovt.
  • Häll i solroskärnor
  • Pressa saften ur en apelsin och tillsätt eller tillsätt äppeljuicen 
  •  Blanda i vinäger,  olja och salt. 
  • Rör ihop varsamt och smaka av

Det här receptet  inbjuder verkligen till improvisation och jag själv varierar mycket beroende på vad som finns i kylen. Ibland har jag i finhackad purjo,  jag har även provat att tillsätta både finrivet äpple och granatäpple och båda passade väldigt bra. Och, gillar man inte mynta, så tar man kanske koriander och gillar man inte koriander så provar man kanske kummin. Det är säkert inte heller så dumt att ha i rostade valnötter. Som sagt, prova receptet som det är eller gå loss och improvisera! Slutligen, förvara salladen i kylen i ett kärl med lock så håller den sig fräsch upp till fem dagar, i alla fall med de ingredienser som jag listat upp i receptet. Lycka till!

Slutligen, fatet på bilden kommer från keramikern Carin Nordling . Jag blir även glad om du kommenterar inlägget så jag vet vad du tycker!