En skördesallad

Idag var en sådan dag, då det bara var att gå ut i trädgården och fynda bland allehanda godsaker. Det känns verkligen lyxigt att utifrån vad som finns för dagen bestämma vad det blir till middag och idag blev det en stor och härlig sallad av dagens skörd.  Det fanns fräsch och fin blast från Daikonrättikor, unga pumpaskott, bondbönor, gröna bönor, tomater, äppelgurka, två sorters mild chili, och späda asiatiska kålblad. Till krydda blev det  kinesisk gräslök och pepparmynta.


Tilläggas skall att vi  skördar grönsaker från det att de är rätt späda. En del grönsaker, exempelvis bönor växer väldigt fort och blir snabbt träiga. Då är det bättre att vara lite slösaktig, inte vänta för länge,  utan plocka  dem  som unga exemplar.  Dessutom,  skördar  man kontinuerligt  så bildas nya frukter eller skott hela tiden.


Det kan ju vara svårt att göra exakt den här salladen,   eftersom den är improviserad av avd som finns till buds, men jag hoppas att mitt sätt att skörda ger dig inspiration att äta upp det som du odlar. Om det dessutom  vore så att du inte odlar, så är det klart att du kan improvsera ihop en god sallad utifrån vad du hittar i mataffären. 


I varje fall, börja med fynda ihop vad du vill äta. att skölja och rensa alla grönsaker och kontrollera också att alla är fräscha och mjälla. Det gör man genom att provsmaka eller genom att bryta av dem försiktigt.


Skär pumpabladen i 1-2 cm stora bitar. Koka upp vatten och när vattner kokar, förväll de sorter som kräver det och de sorter som kräver det i dagens skörd är  gröna bönor, bondbönor och pumpablad. De gröna bönorna behöver 2-5 minuter, färska bondbönor och pumpablad maximalt två.  


Borsta av eventuella taggar på gurkorna och skala dem absolut inte. Där sitter många smak- och näringsämnen. Skär tomater, rättiksblad  i lagom stora bitar. De unga kålbladen lägger jag i som de är, en och en eller med skaften kvar, om de är fräscha. Skär chilin i skivor, men provsmaka försiktigt, så du inte får en chock. Till sist hackar jag pepparmynta och skär kinesisk gräslök mycket fint. Smula i god fetaost efter behag, ringla över olivolja, pressa lite citron eller äppelvinäger över och strö över örtsalt efter behag. Blanda och ät som det är eller ha som tillbehör till middagen.


Till sist så hoppas jag också att det här ger dig inspiration att odla någonting själv, ifall du inte redan gör det, eftersom  smaken på nyskördade grönsaker är något helt annat än hos dem du vanligtvis hittar i snabbköpet.