En lovsång till havre och recept på en nygammal dunderfrukost
Något jag gjort nu i två år är att äta extra fräscht i januari. Det blir att skippa tillsatt socker samt att äta helt växtbaserat. En bra mental förberedelse är att planera vad man ska ha till frukost dag ett och valet är overnight oats. Den kan dock gärna ligga till sig i kylen två nätter, det blir bara bättre.
Over night oats är inte bara gott, utan även riktigt hälsosamt. Havre är ett dundermedel, om man får uttrycka sig så. Man har även länge anat det är bra för hälsan och aktuell forskning styrker detta.
Jag läser ofta den amerikanska sidan medicalnewstoday, som skriver om forskning kring hälsoeffekterna bakom en rad populära matvaror. En färsk artikel handlar just om varför havre är bra för människan och bland annat följande rent medicinska egenskaper räknas upp: den som äter havre regelbundet löper en lägre risk att råka ut för sjukdomar som hjärtinfarkt och cancer i tjock- och ändtarm. Dessutom skall ett regelbundet intag kunna sänka förhöjda kolesterolhalter. Utöver det så ger havre på grund av sitt fiberinnehåll en hög känsla av mättnad vilket motverkar viktproblem. Havre förebygger även förstoppning och innehåller en rad viktiga antioxidanter.
Listan på hälsofördelar är lång och det fina är även att det här är ett sädesslag som odlas hemma, som inte behöver importeras. Det är ett miljösmart val. Och, det är billigt! Att få i sig mängder med havre känns därför som en bra investering för både miljö, hälsa och plånbok.
För att inspirera till ett ökat intag får du här receptet till en nygammal favorit som vi nyligen upptäckte. Den återuppstod pga begränsade kokmöjligheter, när vi på resande fot hamnade på ett ställe där vi inte kunde koka frukostgröt. Nöden är uppfinningarnas moder, sägs det, och vi drog oss till minnes att det finns något som heter Bircher Müsli, där man inte kokar havregrynen, utan bara blötlägger dem och övriga ingredienser kvällen innan de skall ätas.
En lista på vad som ingår i vår version har du här nedan och alla ingredienser, förutom äpplet, förbereds kvällen innan och blötläggs över natten och får stå i en skål i kylen, under lock. Precis innan servering på morgonen grovriver du äpplet. Pressa gärna lite citronsaft över det rivna äpplet, så mörknar den inte.
Detta behövs till ca 4 små portioner eller två riktigt stora
- 50 g torkad frukt. Vi gillar aprikoser, dadlar och fikon
- 4 dl valfri mjölk, gärna ett vegetabiliskt alternativ. Jag själv föredrar ärtmjölk från Sproud.
- 2 dl havregryn
- 2 msk lin-eller chiafrö
- 1-2 msk hackade valnötter, mandlar eller vad du gillar. Tål du inte nötter, så skippa dem.
- 1 grovrivet äpple eller annan frukt du gillar
Proportionerna är höftade, så prova dig fram. Servera även gärna mera mjölk till, ifall konsistensen är för trög. Idag betraktar vi detta som en frukosträtt, men det har inte alltid varit så. Ursprungsreceptet har fått namn efter den Schweiziska läkaren Maximilian Bircher Benner, som i början av 1900-talet serverade blandningen till sina sanatoriepatienter som aptitretare, i syfte att öka deras intag av fibrer och färsk frukt.
Här nedan följer en lista på de ingredienser som i ingår i originalreceptet för den som vill pröva:
- 1 msk havregryn
- 2 msk vatten
- 1 msk sötad kondenserad mjölk
- 2 tsk citronsaft
- 1 stort, rivet äpple
- 6 hackade hasselnötter
Sist men inte minst! Man frågar sig, är inte müsli något torrt , frasigt och krispigt, som man lägger ovanpå filen? Nja. Ordet kommer från tyskans “mues” som helt enkelt betyder mos. Sedan har ju müsli upplevt många förvandlingar, där många fabrikat även stoltserat med att innehålla en hel del mindre hälsobefrämjande beståndsdelar. Vill du veta mer, så läs gärna här